Arbeiders en leraren in Colombia betogen voor hervormingen regering

In een bekritiseerde toespraak noemt president Petro mogelijke staatsgreep, verwijzend naar de afgezette Peruaanse leider Pedro Castillo

Colombia beleefde woensdag een dag van mobilisaties op initiatief van president Gustavo Petro om steun te zoeken voor de zeer controversiële hervormingen van de regering die in het Congres worden behandeld.

Arbeiders en leraren gingen de straat op in de belangrijkste steden van het land om te protesteren tegen wat zij pogingen noemen van de rechtse oppositie om de regering te destabiliseren.

Meer dan 7.000 mensen verzamelden zich op het karakterestieke plein Plaza de Bolivar ter ondersteuning van de hervormingen van de regering Petro, die nog niet zijn goedgekeurd in het Congres en die niet genoeg stemmen lijken te hebben om te worden aangenomen.

In de namiddag voegde Petro zich bij de demonstraties samen met andere leden van zijn kabinet en gaf hij een toespraak waarin hij mensen uitnodigde om te marcheren om het Congres onder druk te zetten om zijn hervormingen op het gebied van gezondheid, arbeid en pensioenen goed te keuren en kondigde hij aan dat hij de komende maanden met meer hervormingen zal komen. De kans is groot dat de drie grote sociale hervormingen zullen sneuvelen, door het tegenwerken van de rechtse oppositie.

De president sprak ook over de mogelijkheid van een staatsgreep, verwijzend naar de beschuldigingen tegen de regering na het schandaal veroorzaakt door de onthullingen van de voormalige ambassadeur in Caracas Armando Benedetti, die sprak over de onregelmatigheden in de financiering van Petro’s verkiezingscampagne. Hij verwees naar de voormalige Peruaanse president Pedro Castillo, die werd verdreven en gearresteerd nadat hij had geprobeerd het Congres te ontbinden.

“Pedro Castillo gaat hier niet gebeuren,” zei Petro. “Als zij het aandurven om de democratie te vernietigen, dan zal het volk de democratie in Colombia opbouwen.”

Petro kondigde aan dat hij donderdag naar Cuba zal reizen om een staakt-het-vuren te ondertekenen met de guerrillagroepering van het Nationaal Bevrijdingsleger in een vredesproces dat tot nu toe niet zo ver is gevorderd als de regering had verwacht.

“Morgen ga ik naar Cuba en ik ga naar iets dat heel belangrijk kan zijn voor de geschiedenis van Colombia. Ik ga een document ondertekenen dat het begin kan betekenen van een tijdperk van vrede voor dit land”, zei hij.

Sectoren van de oppositie hebben de toespraak bestempeld als opruiend en polariserend.

Bron :
Foto:eltiempo.com