Avianca ontslaat 35 piloten voor de staking van vorig jaar

De Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca heeft 35 piloten ontslagen, voor hun deel in de maandenlange staking die heeft geleid tot enorme verstoringen in heel Colombia.

De beslissing werd gemaakt tijdens twee disciplinaire hoorzittingen op maandag en dinsdag als reactie op een bijna twee maand durende staking die vorig jaar werd gehouden door ruim 700 vakbondspiloten.

De staking van 51 dagen liep tussen september en november vorig jaar en liep pas ten einde toen het grondwettelijk hof van Colombia de staking onwettig verklaarde omdat het zich bemoeide met het openbaar vervoer dat van essentieel belang is.

Op 6 maart zijn er nieuwe hoorzittingen gepland om het lot van meer dan 200 andere piloten te bepalen die op staking gingen.

Op 20 september gingen 702 piloten van Avianca in staking voor loonsverhogingen, betere beveiliging op luchthavens en vermindering van werktijden. De piloten wilden dat hun salarissen in lijn was met die van Avianca piloten in andere landen, die 30 procent tot 70 procent meer verdienen dan lokale piloten. Avianca kreeg toestemming om piloten vanuit het buitenland aan te trekken om het binnenlandse probleem op te lossen, waardoor er een patstelling ontstond tussen de stakende piloten en de vliegtuigmaatschappij. Zonder het arbeidsconflict te hebben opgelost, stemde de vakbond in de staking, die zeven weken heeft geduurd, op te heffen.