Avianca trekt zich terug uit fusie Viva Air

Avianca, de grootste luchtvaartmaatschappij van Colombia, ziet af van een fusie met Viva Air. Het bedrijf verklaarde zaterdag dat de voorwaarden van de Colombiaanse toezichthouder voor de luchtvaart, Aerocivil, niet langer van toepassing zijn.

In een verklaring zei Avianca dat de door de toezichthouder gestelde voorwaarden “het niet mogelijk maken dat Viva een financieel en operationeel levensvatbare luchtvaartmaatschappij wordt” en ook de stabiliteit van Avianca in gevaar brengen.

Avianca zei onder meer dat de deal weinig “regelgevende flexibiliteit” bood om de activiteiten van Viva te reactiveren.

Zij zei ook dat de overeenkomst Avianca verplichtte routes, verbintenissen en prijzen aan te nemen die “niet overeenstemmen met de resterende capaciteit van Viva” na de opschorting van de activiteiten gedurende twee maanden.

“Helaas maken de voorwaarden van deze resolutie, die een vast besluit is, de redding van Viva onmogelijk”, zei Adrian Neuhauser, CEO van Avianca, in de verklaring, eraan toevoegend dat de voorwaarden ook de connectiviteit van Colombia in gevaar brengen. Colombia’s luchtvaartregulator reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

De fusie was een reddingslijn voor het in moeilijkheden verkerende Viva, dat in de nasleep van de pandemie van het coronavirus financiële problemen had en zijn situatie zag verslechteren door de hogere brandstofprijzen in 2022 en de waardevermindering van de Colombiaanse peso.

De Colombiaanse toezichthouder voor de luchtvaart keurde de fusie eind april goed na herhaalde vertragingen, waarbij de burgerluchtvaartautoriteit in november vorig jaar bezwaar maakte tegen de deal, alvorens het proces in januari te annuleren en te heropenen op grond van procedurele onregelmatigheden.

In deze onzekerheid heeft Viva Air eind februari abrupt de activiteiten gestaakt, waardoor passagiers op luchthavens in het hele land vast kwamen te zitten.

Bron :
Foto:rcnradio.com