Avianca werkt aan het opvullen van gaten ontstaan door het vertrek van Viva en Ultra Air

De grootste luchtvaartmaatschappij van Colombia, Avianca, werkt aan het opvullen van capaciteit op de Colombiaanse markt nu twee vliegtuigmaatschappijen van het land, Viva en Ultra Air, de markt hebben verlaten.

Beide maatschappijen staakten eerder dit jaar hun activiteiten. Voorafgaand aan de ondergang van Viva werkte Avianca aan een fusie met haar kleinere rivaal, maar de Colombiaanse overheid ging langzaam in het goedkeuringsproces. Uiteindelijk koos Avianca ervoor om af te zien van de geplande fusie, omdat het van mening was dat de voorwaarden die de overheid stelde aan de goedkeuring het herstel van Viva onmogelijk zouden maken.

Avianca CEO Adrian Neuhauser vertelde CAPA TV tijdens de recente International Air Transport Association AGM in Istanbul dat de maatschappij op zoek was naar vervanging van capaciteit in steden die veel connectiviteit hebben verloren.

Neuhauser legde uit dat de “meeste schade” is aangericht door het vertrek van Viva en Ultra Air in Medellin en San Andreas. Volgens CAPA, Centrum voor Luchtvaartgegevens, zijn de beschikbare stoelkilometers (ASK’s) op Medellin José María Córdova International Airport in de week van 12 juni met 24% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Op San Andreas Gustavo Rojas Pinilla International Airport zijn de ASK’s in dezelfde periode met 42% gedaald.

Avianca heeft met 48% het grootste stoelenaandeel op Medellin. LATAM Airlines Colombia is de grootste luchtvaartmaatschappij op San Andreas gemeten naar aantal stoelen, met een aandeel van 52%.

Neuhauser zei dat Avianca samenwerkt met verhuurders, personeel werft en samenwerkt met de autoriteiten om “ons in staat te stellen de vliegtuigen zo snel mogelijk binnen te halen” om een deel van de verloren capaciteit te vervangen.

Avianca “ziet veel sterke vraag”, vooral in de langeafstandsmarkten op het noordelijk halfrond, zei de CEO.

“Als je naar ons netwerk kijkt,” zei Neuhauser, “dan is de outperformance afkomstig van onze vluchten naar Noord-Amerika [en] onze vluchten naar Europa.”

Hij voegde eraan toe dat Avianca de capaciteit naar Europa heeft verhoogd: “We werken samen met enkele wet-lease maatschappijen om de capaciteit tijdens de zomer te verhogen en dat werkt goed.”

Bron :
Foto:Fabio Augusto Valencia