Bananenbedrijven beschuldigd van financiering paramilitaire groeperingen in Colombia

Producenten en vertegenwoordigers van 14 bananen exporterende bedrijven werden dinsdag beschuldigd van het financieren van een dekmantel van de nu verdwenen paramilitaire groepering United Self-Defense Forces of Colombia (AUC), maakte het Openbaar Ministerie dinsdag bekend.

De verdachten zouden tussen 1996 en 2004 illegale bijdragen hebben geleverd aan de AUC in ruil voor veiligheid en vergunningen voor hun commerciële activiteiten in de regio Urabá in het noordwesten van Colombia.

De bedrijven betaalden drie cent per dollar voor elke doos bananen die het land verliet, verklaarde het Openbaar Ministerie in een verklaring.

Deze bijdragen bedroegen meer dan 33,2 miljard pesos (ongeveer 8,5 miljoen dollar); en werden gedaan via een “convivir”, de naam die gegeven wordt aan de veiligheidscoöperaties die uiteindelijk de AUC financierden, een extreem rechtse militie die zogenaamd linkse guerrillagroepen bestreed, maar betrokken was bij drugshandel en landroof.

Volgens de aanklacht werden de zakenmannen beschuldigd van “zware criminele samenzwering in de vorm van het bevorderen en financieren van georganiseerde gewapende groepen buiten de wet om”, voegde de verklaring eraan toe.

Het is niet de eerste keer dat bananenbedrijven worden beschuldigd van betrokkenheid bij paramilitarisme in Colombia.

Lokale exporteurs en internationale importeurs zijn eerder beschuldigd van en betrokken bij rechtszaken voor het financieren van deze groepen.

In mei 2023 beschuldigde voormalig paramilitair leider Salvatore Mancuso het bananenhandelsbedrijf Banadex ervan banden te hebben met paramilitairen.

De multinational Chiquita Brands gaf in 2007 ook toe dat het bijna 2 miljoen dollar had betaald aan Colombiaanse paramilitairen, naar eigen zeggen “onder druk” om zijn werknemers te beschermen, waarvoor het een juridische schikking trof in de Verenigde Staten die resulteerde in een boete van 25 miljoen dollar.

Bron :
Foto:Shameer Pk from Pixabay