Benzineprijs in Colombia stijgt 600 pesos

De regering heeft de prijs van benzine verhoogd om het tekort van het brandstofstabilisatiefonds te verminderen. Vanaf augustus zijn de kosten voor een gallon benzine gestegen met 600 pesos, tot een gemiddelde prijs van 13.564 pesos in het hele land.

Volgens gegevens van de schatkist- en energieportefeuilles is de stad Villavicencio de stad met de hoogste prijs per gallon, tot 14.073 pesos. De volgende op de lijst zijn de steden Cali met 13.997 pesos, Bogotá met gemiddeld 13.973 pesos gevolgd door Manizales, Pereira, Ibagué en Medellín.

Aan de andere kant tonen slechts twee steden in Colombia prijzen onder de 13.000 pesos per gallon. In Cúcuta zijn de kosten per gallon 12.025 pesos, terwijl in Pasto de goedkoopste benzine van het land wordt gevonden, met een prijs van $ 11.716 pesos per gallon.

Deze maatregel van de regering is bedoeld om het tekort van het brandstofstabilisatiefonds, dat het jaar 2022 afsloot met een bedrag van 36 biljoen pesos, terug te dringen. Het doel van de regering is om dit tekort terug te brengen tot 17 biljoen pesos tegen het einde van 2023. Om de inflatie in het land niet te beïnvloeden, blijft de prijs van ACPM (Motor Fuel Oil) deze maand ongewijzigd.

Als de prijzen vergeleken worden met andere landen in de regio, zien we dat de benzineprijs in Colombia lager is dan de prijzen per gallon in Uruguay, Chili, Mexico, Peru, Brazilië, de Verenigde Staten en Paraguay. Deze maatregel heeft geleid tot verdeelde meningen onder de bevolking, want hoewel het doel is om het tekort van het stabilisatiefonds voor brandstof te verminderen, heeft het ook een directe impact op de portemonnee van de burgers.

Bron :
Foto:lafm.com.co