Beruchte drugsbaron Megateo gedood bij bombardement

Een van Colombia’s meest gezochte drugsbazen, Victor ‘Megateo’ Navarro, is omgekomen bij een bombardement. Hij was de leider van de marxistisch-maoïstische guerrillabeweging EPL, het Volksbevrijdingsleger.

Navarro (39) domineerde de drugshandel in de regio Catatumbo, in het noorden van het land. Bij de aanval kwamen ook vier van zijn medestrijders om het leven.

President Santos noemde het nieuws op Twitter een grote klap en een duidelijke boodschap aan criminelen. “Of ze komen voor de rechter, of ze eindigen onder de grond”, schrijft hij.

Megateo werd niet alleen gezocht in Colombia, ook in de Verenigde Staten stond een prijs op zijn hoofd. De Amerikanen hadden 5 miljoen dollar voor hem over.

Victor Navarro was heer en meester in zijn bolwerk. Hij werd wel de ‘Pablo Escobar van Catatumbo’ genoemd, in een verwijzing naar de beruchte drugsbaas uit de jaren 80 en 90.

Net als Escobar kocht Megateo loyaliteit met zijn drugsgeld. Hij kopieerde de tactiek van plata o plomo (zilver of lood), waar Escobar bekend om werd. Wie met hem samenwerkte, werd rijkelijk beloond, maar wie hem tegenwerkte, werd uit de weg geruimd. Op deze manier wist Megateo een uitgebreid netwerk van sympathisanten en informanten om zich heen te verzamelen die hem beschermden.

Jarenlang was hij de autoriteiten dan ook te slim af. In 2006 kwamen zeventien commando’s om het leven toen ze tijdens de jacht op Megateo in een hinderlaag liepen. Afgelopen augustus meldden Colombiaanse media dat de drugsbaas was omgekomen bij een actie van leger en politie, maar zijn lichaam werd niet gevonden. Megateo bleek opnieuw te zijn ontsnapt.

EPL
Met naar schatting 200 strijders is het Volksbevrijdingsleger (EPL) van Megateo de derde linkse guerrillabeweging van Colombia, na de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC ) en het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN). Verreweg de meeste EPL-guerrilla’s legden in 1991 de wapens neer, maar een harde kern onder leiding van Navarro vocht door. In het enige interview met hem, in 2013, ontkende Megateo een drugshandelaar te zijn, maar hij gaf toe dat de EPL ‘belasting’ heft op drugshandelaren in de regio. Volgens de Colombiaanse autoriteiten was Victor Navarro een van de grootste drugsbazen van het land.

Succes voor Santos
De dood van Navarro is een groot succes voor president Santos. Het is de tweede grote drugsbaas in een week tijd die het loodje legt. Afgelopen zondag kwam Martin Farfán González alias Pijarvey om het leven bij een actie van de Colombiaanse politie.


Colombiaanse media vergelijken de aanval op Megateo met de dodelijke aanval op FARC-leider Alfonso Cano, in 2011.

Het nieuws komt kort na de ondertekening van een deelakkoord met de linkse guerrillabeweging FARC. Haviken in de Colombiaanse politiek bekritiseerden Santos voor de in hun ogen veel te zachte aanpak van de FARC. Met de geslaagde aanval op Megateo laat Santos zien dat hij, indien nodig, ook hard kan optreden. (Bron: nos.nl)