Blokkade kolenmijn Cerrejon opgeheven

Demonstranten in het noorden van Colombia in het departement La Guajira hebben een vierdaagse blokkade opgeheven van een spoorlijn en de ingang van een exportterminal die door kolenmijnbouwbedrijf Cerrejon wordt gebruikt, aldus het bedrijf vrijdag.

De blokkade, die de activiteiten belemmerde, werd geleid door bewoners van drie gemeenschappen in Media Luna, had het bedrijf eerder gezegd.

“Het is opgeheven”, zei een woordvoerder van Cerrejon en voegde eraan toe dat de normale werkzaamheden nu zullen worden hervat.

Blokkades van wegen, de spoorlijn en andere faciliteiten van Cerrejon komen vaak voor en leiden regelmatig tot verliezen voor het bedrijf.

De inheemse Wayuu-gemeenschappen hebben een langlopend geschil met Cerrejon, dat eigendom is van de Brits-Zwitserse grondstoffengigant Glencore (GLEN.L), over watergebruik en vervuiling, stof, lawaai en gezondheidskwesties.

Cerrejon heeft een gerechtelijk bevel gekregen om de milieu- en gezondheidsvoorschriften na te leven, onder meer door overeenkomsten te sluiten met Wayuu-gemeenschappen.

Het bedrijf heeft gezegd dat het 302 overeenkomsten heeft ondertekend, waaronder 11 met gemeenschappen in Media Luna.

In 2020 zei een speciale VN-rapporteur dat de mijn sommige activiteiten moest opschorten vanwege gezondheids- en milieuproblemen, een verzoek dat Cerrejon afwees.

Bron :
Foto:semana.com