Bogotá neemt maatregelen tegen luchtvervuiling

Bogotá neemt maatregelen om de slechte luchtkwaliteit te reduceren en de inwoners te beschermen tegen de hoge concentratie fijnstof.

De hoofdstad verplicht het dragen van mondkapje in het openbaar vervoer en het autoverkeer, dat normaal gesproken gereguleerd wordt door een nummerbordsysteem (Pico y Placa), wordt stilgelegd.

“Vanwege de slechte luchtkwaliteit heeft het district besloten “Pico y Placa” voor deze week op te schorten. Het gebruik van gezichtsmaskers in het openbaar vervoer zal verplicht zijn en ’s ochtends zal op scholen geen lichaamsbeweging worden toegestaan”, meldde het stadsbestuur.

De maatregelen gaan in op dinsdag 28 februari tot en met vrijdag 3 maart. “Deze maatregelen kunnen echter voor meer dagen worden toegepast, maar alles zal afhangen van het gedrag van de luchtkwaliteit in de hoofdstad”, aldus de autoriteit.

De minister van Milieu, Carolina Urrutia, heeft samen met andere entiteiten van het district verzekerd dat het gebruik van gezichtsmaskers weer verplicht wordt in het openbaar vervoer en dat de vergunning voor de Pico y Placa Solidario deze week in Bogotá wordt opgeschort vanwege de slechte luchtkwaliteit.

Volgens de minister van Milieu, Carolina Urrutia, zijn deze maatregelen het gevolg van het milieualarm, fase één, dat sinds vrijdag is gemeld naar aanleiding van hoge concentraties zwevende deeltjes in negen meetstations in de stad, die de afgelopen dagen zijn toegenomen.

“De maatregelen komen per decreet in het onderwijs, scholen en kleuterscholen, zowel openbare als particuliere, moeten fysieke activiteiten buiten beperken, uitvoeren in gesloten ruimtes tussen 6 en 10 uur, mensen met aandoeningen aan de luchtwegen mogen niet naar onderwijsinstellingen,” zei ze.

Carolina Urrutia bevestigde dat 67% van de zwevende deeltjes zich op de wegen bevinden. De autoriteiten zullen acties uitvoeren om de straten van het zuidwesten van Bogotá te besproeien en de geconcentreerde vervuiling in de bodem te verminderen. De sector bouw en openbare werken dienen hun materialen en afval af te dekken, alsook de bouwpunten te besproeien.

Bron :
Foto:radionacional.co