Broer van senator Piedad Córdoba pleit schuldig in New York op beschuldiging van drugssmokkel

De broer van een machtige linkse senator in Colombia pleitte dinsdag schuldig aan federale aanklachten voor drugssmokkel als onderdeel van een val waarbij hij aanbood Amerikaanse drugsinformanten in contact te brengen met dissidente guerrilla’s die konden helpen bij het smokkelen van grote hoeveelheden cocaïne naar New York.

Álvaro Córdoba, gekleed in gevangeniskledij, pleitte in de federale rechtbank van Manhattan voor één aanklacht wegens samenzwering om 500 gram of meer cocaïne naar de VS te sturen. Hij zal worden veroordeeld tot een verplichte gevangenisstraf van vijf jaar, maar kan ook meer dan twintig jaar achter de tralies krijgen onder de strafwetgeving. Zijn pleidooi bevat geen belofte om samen te werken met de politie.

“Ik wist dat de cocaïne in de Verenigde Staten terecht zou komen en ik wist dat wat ik deed verkeerd was”, zei Córdoba, die in april veroordeeld zal worden, tegen rechter Lewis J. Liman.

Córdoba, 64, werd in 2022 gearresteerd in Medellin, Colombia, en bijna een jaar geleden uitgeleverd aan de VS door president Gustavo Petro, die werd gekozen met de steun van Córdoba’s zus, senator Piedad Córdoba. De zaak was een soort mijnenveld voor Petro, gezien zijn historische banden met links als voormalig rebel en zijn nieuwe rol als opperbevelhebber van de veiligheidstroepen die lange tijd hebben gediend als beschermheer van de Verenigde Staten in de strijd tegen de drugssmokkel in het Zuid-Amerikaanse land.

Bron :
Foto:semana.com/