De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil Nederlandse politie- en douanebeambten in Colombia stationeren in de strijd tegen drugshandel. De haven van Rotterdam is een van de belangrijkste doorvoerhavens voor Colombiaanse cocaïne. De Rotterdamse burgemeester bezoekt daarom momenteel de Colombiaanse havenstad Cartagena om te kijken hoe hij de samenwerking met de lokale autoriteiten kan verbeteren, meldt de NOS.
In de haven van Rotterdam wordt regelmatig cocaïne uit Colombia in beslag genomen. Op zondag werd nog eens 1.500 kilo van de drug onderschept in een container gevuld met bananen uit het Zuid-Amerikaanse land. De cocaïne had een straatwaarde tussen de 60 en 90 miljoen euro.
Volgens burgemeester Aboutaleb moet Nederland meer doen in de strijd tegen drugs. Dat betekent meer geld en meer mensen – waaronder ook Nederlandse politie- en douanebeambten die in Colombia zijn gestationeerd. “Voor het uitwisselen van beelden, gegevens, namen. Een van de eenvoudige dingen is om hier iemand van ons neer te zetten. Maar dat gebeurt nu niet. Ik denk dat het belangrijk is dat we dit soort dingen in de toekomst wel gaan doen met elkaar”, zei de burgemeester.
Er is minstens een half miljard euro nodig om de drugshandel in de hele keten te bestrijden – van Colombia tot de rechtszaal, zei Aboutaleb. “We hebben daar deze regeringsperiode 280 miljoen euro van gekregen, daar moeten we weer 140 miljoen euro van inleveren. Dat is onbegrijpelijk. Het is belangrijk dat we de komende periode juist meer investeren in de hele veiligheidsketen, inclusief onze AIVD.”
De Rotterdamse burgemeester wil ook dat rederijen een schakel worden in de drugsbestrijdingsketen. Volgens Aboutaleb moeten rederijen mede verantwoordelijk worden gehouden voor de drugs op hun schepen. “Zij zijn tot nu toe buiten beeld gebleven. Die bedrijven zeggen: ‘Wij zijn een soort ezel, wij vervoeren containers en aan ons lijf kleeft niks’. Ik denk dat we daar eens naar moeten kijken.”
De Vereniging van Nederlandse Reders is verbaasd over de verklaring van Aboutaleb, zei directeur Annet Koster tegen het radioprogramma Nieuws & Co. “De burgemeester heeft het over internationale samenwerking en dat juichen wij van harte toe. Tegelijkertijd vinden we zo’n uitspraak een beetje vreemd voor de burgemeester van een havenstad, want hij wijst op de zeescheepvaart terwijl hij heel goed weet dat we deel uitmaken van een keten”, aldus Koster. “We hebben een rol in de keten, maar we zijn niet verantwoordelijk.”