Burgemeester Medellín heeft ontslag genomen om campage te voeren voor zijn kandidaatopvolger

Met nog drie maanden te gaan om zijn ambtstermijn als burgemeester van Medellín af te ronden, kondigde Daniel Quintero Calle, nadat hij in oktober 2019 was verkozen, officieel zijn ontslag aan.

De burgemeester van de op één na grootste stad van Colombia, Medellin, heeft zondag ontslag genomen om campagne te gaan voeren voor zijn kandidaatopvolger Juan Carlos Upegui.

“Godzijdank, Medellín en mijn familie dat ik jullie burgemeester mag zijn. Ons project moet verdedigd worden. Upegui is het enige alternatief om de confrontatie aan te gaan met ‘Fico’ Gutiérrez, Álvaro Uribe en de politici die Medellín willen overnemen”, schreef Quintero op X.

Volgens Daniel Quintero wil hij hiermee voorkomen dat zijn voorganger Federico Gutierrez, die wordt gesteund door de uiterst rechtse ex-president Alvaro Uribe en de lokale elite, wordt herkozen.

Het aftreden van de burgemeester stelt hem in staat om zonder wettelijke beperkingen campagne te voeren voor Juan Carlos Upegui, Quintero’s voormalige secretaris voor geweldloosheid en de neef van zijn vrouw.

Volgens de Colombiaanse kieswetten mogen zittende ambtenaren niet deelnemen aan verkiezingen.

Upegui ligt in alle verkiezingspeilingen achter op Gutierrez, wat “alles wat de vertrekkende regering heeft gedaan, ongedaan zou kunnen maken en bederven”, vertelde Quintero maandag aan Caracol Radio.

Bovendien willen de “Uribistas” van Medellin “een loopgraaf maken tegen de nationale regering” van de linkse president Gustavo Petro, zei de burgemeester na zijn formele aftreden.

Petro en Quintero hebben geprobeerd lokale bendeleiders te overtuigen om de ongeveer 14.000 leden van het Medellin misdaadsyndicaat “Oficina de Envigado” te helpen demobiliseren en re-integreren. Gutierrez heeft zich fel verzet tegen het lopende vredesproces in Medellin.

Om te voorkomen dat Alvaro Uribe en Fico Gutierrez aan de macht komen wil hij campagne voeren voor Upegui. Hij bevestigde campagne te willen voeren voor Juan Carlos Upegui: “We kunnen niet werkeloos toezien en Juan Carlos Upegui is vandaag het enige alternatief om de confrontatie met Fico-Uribismo aan te gaan en daarom heb ik besloten om een andere soldaat te worden, om te vechten en om mezelf te ontdoen van het ambt van burgemeester zoals David deed in zijn tijd en om naar buiten te gaan en te vechten. Mijn wapens zullen God zijn en de flyers die ik in de stad zal verspreiden om ons te helpen deze strijd, die een rechtvaardige strijd is, te winnen”, benadrukte hij.

Bron :
Alcaldia de Medellin