Carnaval de Barranquilla 2024 start met Batalla de Flores

Vandaag is officieel het carnaval in Barranquilla begonnen. Colombia’s grootste carnaval, dat 21 jaar geleden door UNESCO is uitgeroepen tot cultureel erfgoed van de mensheid.

Om 11 uur ’s ochtends, Colombiaanse tijd, begon het evenement met de carnavalsparade Batalla de Flores en morgen staat de Gran Parada op de agenda. Batalla de Flores is een van de grootste trekpleisters van het carnaval en dateert uit 1903 om het einde van de 1000-daagse Oorlog in Colombia te vieren. Het initiatief kwam van generaal Heriberto Vengoechea en de bedoeling was om het schieten van kogels te vervangen door tropische bloemen als symbool van vrede.

De 1000-daagse Oorlog, die duurde van 1899 tot 1902, was een burgeroorlog tussen de conservatieven en liberalen. Na het einde van de oorlog verzamelden de mensen van Barranquilla zich voor de parade en vochten met bloemen in plaats van kogels. Het was tevens een moment om de oorlogstrijders te bespotten, waaronder politici en leiders uit het echte leven.

Om dezelfde reden gooien de carnavalskoninginnen en personages op hun praalwagens en aanhangwagens bloemen naar het publiek. De Rey Momo optocht is een feest ter ere van de pas gekroonde koning, Juventino Ojito Palma, en wordt beschouwd als een van de must-see momenten van het culturele evenement. Het brengt comparsas, cumbia groepen en bijna 300 folkloristische groepen samen die traditionele dansen uitvoeren.

De afsluitende parade is die van Joselito, een van de carnavalsfiguren die het meest geliefd is bij het publiek. Volgens het verhaal is José een man die naar het carnaval gaat en bewusteloos wordt aangetroffen na zoveel dagen feesten. Wanneer men denkt dat hij dood is, vindt er een begrafenisstoet met parodiërende ondertoon plaats waaraan zijn vele weduwen en andere rouwenden deelnemen.

Een andere activiteit is de Nacht van de Orkesten, waaraan deze editie artiesten als Maía, Charlie Gómez, Simón Char en Verónica Vanegas zullen deelnemen, evenals 24 muziekgroepen die genres als champeta, salsa, vallenato, tropical, folklore en merengue ten gehore zullen brengen. Daarnaast is het Festival de Letanías, dat als doel heeft de traditie van verzen te vieren die deel uitmaakt van de geschiedenis van het carnaval. Tijdens dit evenement worden verzen voorgedragen die thema’s en personages van de lokale en nationale agenda van het jaar satiriseren.

Programma:
9 februari: Coronación de la Reina y Rey Momo
10 februari: Batalla de Flores
10 februari: Desfile del Rey Momo
10 februari: Noche de Orquestas
11 februari: Gran Parada de Tradición
11 februari: Festival de Letanías
12 februari: Gran Parada de Comparsas
12 februari: Encuentro de comedias
13 februari: Desfile de Joselito

Bron :
Foto:radionacional.co