Cartagena bouwt nieuwe terminal voor internationaal vliegveld

De regering van Colombia heeft het project voor de uitbreiding van Rafael Núñez International Airport (CTG) in Cartagena goedgekeurd . Deze luchthaven is van cruciaal belang voor de toeristische ontwikkeling van de Colombiaanse Caribische kust. In 2019 ontving het vliegveld 5,6 miljoen passagiers en in 2021 4,01 miljoen (de cijfers van 2022 zijn nog niet vrijgegeven).

Woensdag kondigde de burgerluchtvaartautoriteit van Colombia de goedkeuring aan voor het project om de internationale luchthaven van Cartagena uit te breiden. Dit project is een vooruitblik op de bouw van een nieuwe internationale terminal van 17.360 vierkante meter, de uitbreiding van het hoofdplatform tot 99.770 vierkante meter en de verbouwing van de huidige terminal.

Colombia verwacht dat dit project 2,5 jaar zal duren met een budget van ongeveer 105 miljoen dollar. Als het klaar is, zal het minstens 7,5 miljoen passagiers per jaar kunnen ontvangen. De Colombiaanse minister van Transport, Guillermo Francisco Reyes González, zei:

“Deze werken verzekeren de continuïteit van luchtvervoersdiensten in een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Colombia en Latijns-Amerika. De goedkeuring van dit privé-initiatief is het resultaat van diepgaande institutionele samenwerking om Colombianen kwaliteitsluchthavens te bieden die nationale en internationale luchtconnectiviteit garanderen.“

Naast de verbetering van de infrastructuur hebben deze werkzaamheden tot doel het toerisme in de stad aan te moedigen, de werkgelegenheid in de regio te bevorderen, het niveau van de dienstverlening, de kwaliteitsnormen en de beschikbaarheid van de luchthaveninfrastructuur te handhaven en te verbeteren, en het concurrentievoordeel en de economische en productieve activiteit te vergroten, aldus de burgerluchtvaartbeheerder van Colombia.

Cartagena International wordt momenteel gebruikt door 14 luchtvaartmaatschappijen. Avianca is de grootste, met 157 wekelijkse vluchten, waaronder enkele nieuwe routes die de Colombiaanse stad verbinden met Sao Paulo in Brazilië en Santiago, Chili. Andere luchtvaartmaatschappijen zijn Viva Colombia, LATAM Colombia , Ultra Air, Copa Airlines en Wingo.

Cartagena is verbonden met 25 binnenlandse en internationale bestemmingen. Bogota is de belangrijkste bestemming, aangezien er wekelijks 214 vluchten tussen beide steden zijn.

Internationaal is Cartagena direct verbonden met steden als Panama City, Amsterdam, Miami, Mexico City en New York. Panama heeft het grootste aantal vluchten, met 25 (20 naar Panama Tocumen International en vijf naar Balboa).

De uitbreiding van de internationale luchthaven van Cartagena is slechts een tijdelijke oplossing die ongeveer acht jaar zou moeten meegaan. Colombia is al bezig met de bouw van een nieuwe luchthaven in Bayunca.

De nieuwe luchthaven van Cartagena zal worden gebouwd om de komende 50 jaar aan de vraag van de burgerluchtvaart te voldoen. Het krijgt een landingsbaan van 3.100 meter en de mogelijkheid om indien nodig een tweede landingsbaan aan te leggen. Colombia verwacht dat deze luchthaven in eerste instantie 11 miljoen passagiers per jaar zal verwerken, maar zou haar capaciteit kunnen vergroten om tot 30 miljoen reizigers per jaar te verwerken. Volgens lokale media zou het contract voor de bouw van de luchthaven in 2024 kunnen worden ondertekend.

Bron :
Foto:aeropuertocartagena.com.co