Ga je op reis naar Colombia wees dan bewust van het virus chikungunya dat nu in Colombia opduikt. Dit virus dat overgewaaid is vanuit eilanden in de Caraïben komt nu steeds vaker voor in Colombia.
Volgens een onlangs verschenen rapport van de nationale gezondheidsinstituut in Colombia heeft het virus chikungunya in minder dan een jaar 25 personen in Colombia gedood.
Sinds de ziekte in juli 2014 werd geïdentificeerd in Colombia, zijn er meer dan 180.000 gevallen bevestigd. Volgens het rapport van het instituut zijn er 25 mensen gedood door het virus en nog eens 17 sterfgevallen worden nog steeds onderzocht als mogelijk oorzaak.
Maar wat is dan dat chikungunya virus?
Chikungunya is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door muggen die overdag steken. Deze virale infectieziekte lijkt op knokkelkoorts (dengue). Het wordt overgebracht door de beet van geïnfecteerde muggen (Aedesmuggen). Het meest opvallende kenmerk is ernstige artritis, gewrichtspijnen. Chikungunya koorts wordt gekenmerkt door plotseling opkomende rillingen en koorts, hoofdpijn, misselijkheid, braken, gewrichtspijn en huiduitslag.
Chikungunya-koorts is geen levensbedreigende infectie. Het komt slechts sporadisch voor dat mensen overlijden ten gevolge van de ziekte. Ongeveer één op de duizend patiënten overlijdt aan de gevolgen van Chikungunya. Meestal betreft dat pasgeborenen, ouderen en mensen die andere gezondheidsproblemen hebben.
Voorkom Chikungunya door muggenbeten te voorkomen. Er bestaat nog geen vaccin om Chikungunya tegen te gaan. De enige manier om het virus niet te krijgen is door te zorgen dat je niet door muggen wordt gebeten. Draag shirts met lange mouwen en broeken met lange pijpen.
Gebruik insectenwerende middelen op huid die niet bedekt is. Zorg dat de accommodatie waar je verblijft goede horren voor de ramen en deuren heeft, en slaap in een klamboe. Zorg dat kinderen en ouderen ook overdag tijdens dutjes goed beschermd zijn tegen muggen. De muggen zijn vooral actief in de ochtend van 09.00 tot 11.00 uur en in de namiddag tot voor zonsondergang, van 13.00 tot 17.00 uur.