Colombia bekijkt mogelijke wijziging van verbod op olie-exploratie

De Colombiaanse regering wijzigt mogelijk haar standpunt over het verbod op nieuwe contracten voor olie-exploratie, zei de directeur van het overheidskrediet Jose Roberto Acosta donderdag, verwijzend naar de waardevolle inkomsten die de sector oplevert.

Het toekennen van nieuwe contracten voor olie-exploratie zou een grote ommekeer betekenen voor de regering van de linkse president Gustavo Petro, die olie en steenkool – de belangrijkste exportproducten van het land – eerder als vergif bestempelde en tegelijkertijd beloofde Colombia van koolwaterstoffen af te helpen.

“Er is een herziening van de lokale en internationale economische omstandigheden en afhankelijk van de nieuwe cijfers en deze zeer stressvolle realiteit in termen van internationale liquiditeit, de schuldenmarkt, buitenlandse valuta, zullen het deze cijfers zijn die de uiteindelijke beslissing bepalen … voor het land van de heropening van nieuwe oliebronnen,” vertelde Acosta aan verslaggevers.

De resultaten van de studie zullen “spoedig” worden vrijgegeven, voegde hij eraan toe, zodat de regering een besluit kan nemen.

De duurzaamheid van de Colombiaanse economie is een prioriteit, zei Acosta.

Ondanks toezeggingen om verdere veilingrondes te blokkeren, heeft de regering herhaaldelijk gezegd dat zij 330 reeds ondertekende koolwaterstofcontracten zal respecteren en dat zij inactieve contracten die in dat aantal zijn opgenomen, nieuw leven wil inblazen.

Het besluit van Petro om nieuwe olie-exploratiecontracten te verhinderen – naast andere opmerkingen over kapitaalcontroles en kritiek op de verhoging van de rente door de centrale bank – heeft de peso van Colombia sterk in waarde doen dalen, tot een laagterecord op maandag.

De regering van Petro heeft ermee ingestemd een voorstel tot belastinghervorming te wijzigen om nieuwe heffingen op olie en steenkool geleidelijker in te voeren.

Een woordvoerder van het ministerie van Mijnbouw en Energie had geen onmiddellijk commentaar, terwijl een presidentiële woordvoerder zei dat een analyse van het beleid wordt uitgevoerd op basis van de fiscale behoeften van het land.

Bron :
Foto:caracol.com.co