Colombia beslist in oktober over spoorverbinding Bogotá – centrale corridor

Het Colombiaanse infrastructuuragentschap ANI zal in oktober beslissen hoe Bogotá zal worden aangesloten op de centrale spoorcorridor, meldden lokale media.

De centrale corridor tussen La Dorada in het departement Caldas en Chiriguaná in Cesar wordt beschouwd als de ruggengraat van Colombia’s reactivering van de spoorwegen.

De regering evalueert de verbinding tussen de corridor Bogotá-Belencito en La Dorada-Chiriguaná, wat een verbinding met het Caribisch gebied via Santa Marta mogelijk zou maken. Het traject Chiriguaná-Santa Marta wordt momenteel geëxploiteerd door Fenoco.

Vorig jaar selecteerde ANI het consortium PYE-Corredor Férreo Central, bestaande uit Progin en Epypsa, om haalbaarheidsstudies uit te voeren voor een spoorverbinding tussen de verbinding Bogotá-Cundinamarca en de centrale corridor.

Jonathan Bernal, vicepresident structurering van ANI, vertelde lokale media dat haalbaarheidsstudies zullen worden uitbesteed zodra de beste optie is bepaald om het project te gunnen voordat de ambtstermijn van de regering Gustavo Petro in augustus 2026 afloopt.

Er wordt verwacht dat een verbinding tussen het centrum en de Caribische havens de transportkosten met 26% zal verminderen.

Bron :
Foto:ani.gov.co