Colombia besluit geen olie- en gasexploratiecontracten meer toe te kennen

De Colombiaanse minister van Mijnbouw, Irene Velez, kondigde donderdag in Davos aan dat haar land geen nieuwe olie- en gasexploratiecontracten meer zal uitschrijven en zich zal richten op toerisme en groene energie om “het gat te vullen”.

“We hebben besloten dat we niet langer nieuwe exploratiecontracten voor gas en olie zullen toekennen”, zei mevrouw Velez tegen een panel tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum. “Dit is natuurlijk zeer controversieel op nationaal niveau, maar voor ons is het een duidelijk signaal van ons engagement om de klimaatverandering te bestrijden,” voegde ze eraan toe.

De maatregel was een campagnebelofte van de linkse president Gustavo Petro, die in augustus 2022 aantrad.

De Colombiaanse regering heeft er herhaaldelijk op aangedrongen dat een dergelijk besluit geen gevolgen zou hebben voor bestaande contracten.

Enkele uren later verzekerde president Petro in Davos dat toerisme en schone energie het gewicht van olie in de Colombiaanse economie “op korte termijn” kunnen vervangen.

Het zwarte goud is goed voor ongeveer een derde van de Colombiaanse export, zo’n 13,5 miljard dollar volgens gegevens uit 2021.

“Een grote investering in toerisme, gezien de schoonheid van het land, en de capaciteit en het potentieel dat het land heeft om schone energie op te wekken, kan perfect, op korte termijn, of als onderdeel van een overgang, de leegte opvullen die fossiele brandstoffen, waarvan we afhankelijk zijn, achterlaten”, vertelde Petro aan journalisten in Davos.

Bron :
Foto:eltiempo.com