Colombia bespaarde op Goede Vrijdag 24,51% elektriciteit

President Juan Manuel Santos meldde zaterdag dat de Colombianen op Goede Vrijdag 24,51% minder elektriciteit hebben verbruikt. Een nieuw record voor het energiebesparingsprogramma “Apagar, paga”, een campagne om rantsoenering van energie te voorkomen.

Sinds de start van de campagne op 8 maart lukte het de president niet om de Colombianen tussen de 5% en 10% energie te besparen. Nu de Colombianen vakantiedagen hebben in verband met de Goede Week (Semana Santa) schieten de cijfers boven de 10% uit.

De grootste uitschieters waren op Witte Donderdag (21,05%) en Goede Vrijdag met een nieuw record van 24,51%. Tot nu toe ligt de gemiddelde besparing per dag op 5,8% dat boven de verwachting ligt van de Colombiaanse regering, die een energiebesparing van 5% had voorgenomen.

De Colombiaanse regering probeert met de campagne “Apagar, paga” energie te besparen in het land door de Colombianen bewust spaarzaam om te gaan met elektriciteit. Het doel van deze campagne is om rantsoenering van energie te voorkomen. Als gevolg van de drastische daling van het waterpeil door het fenomeen El Niño kunnen waterkrachtcentrales niet op volle toeren draaien. Daarnaast draaien twee energiecentrales minimaal door twee ongevallen.