Colombia beveelt de uitzetting van diplomaten uit de Argentijnse ambassade

De Colombiaanse regering heeft opdracht gegeven tot de uitwijzing van diplomaten uit de Argentijnse ambassade, naar aanleiding van de “vernederende manier” van de Argentijnse president Javier Milei tegen de Colombiaanse president Gustavo Petro, zo maakte het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekend.

De uitzetting van Argentijnse diplomaten kwam nadat president Javier Milei zijn Colombiaanse tegenhanger Gustavo Petro een ‘terrorist’ en een ‘moordenaar’ had genoemd.

“De opmerkingen van de Argentijnse president hebben het vertrouwen van onze natie geschaad, naast het aantasten van de waardigheid van president Petro, die democratisch gekozen is”, zei het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Het ministerie gaf geen details over hoeveel diplomaten gevraagd zouden worden om het land te verlaten, maar zei dat de uitzetting via “diplomatieke kanalen” aan Argentinië zou worden meegedeeld.

Milei maakte de opmerkingen in een recent interview met CNN, dat nog niet volledig is uitgezonden.

“Meneer Petro, u kunt niet veel verwachten van iemand die een terroristenmoordenaar was, een communist”, zei Milei in het interview.

De Argentijnse leider heeft sinds zijn aantreden in december de krantenkoppen gehaald met zijn vurige retoriek.

In januari riep Colombia zijn gezant uit Argentinië terug nadat Milei Petro een ‘moorddadige communist had genoemd die Colombia aan het laten zinken is’.

“Dit is niet de eerste keer dat de Milei de Colombiaanse president heeft beledigd, wat de historische broederlijke betrekkingen tussen Colombia en Argentinië heeft aangetast”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bogota.

De uiterst rechtse Javier Milei van de partij La Libertad werd in november gekozen tot president van Argentinië. President Petro is de eerste linkse president van Colombia. Sindsdien zijn de banden tussen de twee leiders verslechterd.

Bron :
Foto:caracol.com.co