Colombia bevestigt eerste twee gevallen van microcefalie door zika

Het Nationale Gezondheidsinstituut (INS) in Colombia meldde donderdag de eerste twee gevallen van microcefalie veroorzaakt door het zikavirus.

Van de 33 gevallen van microcefalie die zijn geconstateerd tot dusver dit jaar worden er twee gevallen veroorzaakt door het zikavirus. Nog eens 15 gevallen blijven onder analyse en 16 gevallen zijn uitgesloten voor enig verband met het virus, aldus het INS.

INS zei dat één geval geconstateerd is in het departement Norte de Santander, in de buurt van de grens met Venezuela en het tweede geval in de lager gelegen gebieden in de buurt van de hoofdstad Bogota.

Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC stelt op basis van een wetenschappelijke analyse van alle beschikbare onderzoeken, dat er niet langer twijfel bestaat dat een zika-virusinfectie kan leiden tot microcefalie en andere ernstige hersenaandoeningen bij nog ongeboren baby’s.

Microcefalie is een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de schedel van de baby te klein blijft en die gepaard gaat met andere ontwikkelingsstoornissen.

Het zika-virus wordt verspreid door een mug. Het virus kan ook via seks worden overgebracht. Zika is vooral gevaarlijk voor zwangeren en hun ongeboren kind. Bij anderen treden vaak griepverschijnselen op, maar meestal gaan die vanzelf over.