Colombia bevestigt mogelijke ballon in luchtruim

Een dag voordat een Amerikaans militair vliegtuig zaterdag een vermoedelijke Chinese spionageballon voor de Atlantische kust van het land neerschoot, bevestigde de Colombiaanse luchtmacht (FAC) een waarneming van een op een ballon lijkend object in de lucht dat over het grondgebied vloog.

De Colombiaanse luchtmacht heeft zaterdag een verklaring afgegeven met details over een mogelijke ballon die haar luchtverdedigingssysteem vrijdagochtend had gelokaliseerd.

Volgens de verklaring van de Colombiaanse luchtmacht werd boven haar grondgebied op een hoogte van 55.000 voet een “object” gedetecteerd dat het luchtruim van het Zuid-Amerikaanse land in het noorden was binnengedrongen met een gemiddelde snelheid van 25 knopen, of ongeveer 29 mijl per uur.

“Via de verdedigingssystemen heeft de Colombiaanse luchtmacht het object gevolgd totdat het het luchtruim verliet. Op deze manier kon worden vastgesteld dat dit element geen bedreiging vormde voor de nationale veiligheid en defensie, evenals voor de luchtveiligheid, ” aldus de verklaring.

De FAC heeft echter aangegeven dat het de relevante onderzoeken en coördinatie met verschillende landen en instellingen uitvoert om de oorsprong van het object vast te stellen.

Bron :
Foto:FAC - Twitter