Colombia blijft vluchtelingen uit Venezuela helpen

President Juan Manuel Santos heeft aangekondigd de grenscontroles te verscherpen door ruim 2000 extra militairen in te zetten, maar blijft de grens open houden voor de honderdduizenden Venezolanen die de economische crisis in hun land ontvluchten. President Santos beloofde dat donderdag in Cucuta, en grensstad waar veel Venezolanen Colombia binnenkomen. De regering van Santos spendeert miljoenen aan de opvang van vluchtelingen en wil de hulp blijven aanbieden.

Het aantal Venezolanen dat in Colombia woont is volgens de immigratiedienst in de laatste helft van 2017 met 62 procent gegroeid tot meer dan 550.000. Velen arriveren berooid en slapen noodgedwongen in portieken of onder bruggen. Ze proberen met slecht betaalde klusjes, waaronder bloemen snijden voor Valentijnsdag, voldoende geld bijeen te schrapen om hun kinderen en zichzelf te voeden.

Naar schatting steken dagelijks zo’n 35.000 Venezolanen de grens over met buurland Colombia. Volgens de Colombiaanse immigratiedienst is het aantal Venezolanen dat in Colombia woont in de laatste helft van 2017 met 62 procent gegroeid tot meer dan 550.000.

De regering van Santos heeft onlangs een opvanghuis geopend bij de grensstad Cucuta. Daar kunnen per dag 120 mensen terecht die daar 48 uur mogen verblijven. Het tijdelijke onderdak is bedoeld voor Venezolanen die elders in Colombia of in het buitenland een bestemming hebben, maar een verblijfplaats nodig hebben tijdens hun reis. Andere vluchtelingen slapen noodgedwongen op straat of onder bruggen en proberen hun kost te verdienen met slecht betaalde klusjes, waaronder bloemen snijden voor Valentijnsdag.