Colombia boekt vooruitgang in vredesbesprekingen met FARC-dissidenten

Vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de grootste dissidente FARC-groep zijn er in minder dan drie maanden in geslaagd om de rebellen zover te krijgen dat ze de ontvoeringen stopzetten, 10 gijzelaars vrijlieten en het aantal botsingen met het leger van het land verminderden, zei een onderhandelaar van de regering vrijdag.

De regering van president Gustavo Petro wil “totale vrede” bereiken in Colombia in een poging om een einde te maken aan een zes decennia durend binnenlands gewapend conflict dat meer dan 450.000 doden heeft geëist.

De regering begon in oktober onderhandelingen met de Estado Mayor Central (EMC) – een dissidente groep van de nu gedemobiliseerde Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Er werd ook een staakt-het-vuren overeengekomen dat beide partijen deze maand zullen verlengen, zei Camilo Gonzalez, coördinator van het onderhandelingsteam van de regering met de EMC, aan de pers.

“We hebben belangrijke vooruitgang geboekt in deze periode,” zei Gonzalez, eraan toevoegend dat gedwongen opsluiting en verplaatsingen van burgers door de EMC ook zijn afgenomen.

De gevechten tussen het EMC en andere illegale gewapende groepen in Colombia zijn echter toegenomen omdat ze vechten om de controle over gebieden die worden gebruikt voor illegale economieën zoals drugshandel en illegale mijnbouw, aldus Gonzalez.

“Ze botsen op gruwelijke wijze,” voegde hij eraan toe.

Er moeten regionale en multilaterale wapenstilstanden worden overeengekomen om de intensiteit van de gevechten te verminderen en de burgerbevolking te beschermen die in het kruisvuur terechtkomt, zei Gonzalez.

De volgende cyclus van gesprekken tussen de regering en het EMC, die van 9 tot 20 januari in Bogota wordt gehouden, zal gevoelige onderwerpen omvatten zoals het terugdringen van de ontbossing en respect voor het milieu.

De onderhandelingen moeten worden afgesloten met het neerleggen van de wapens door de EMC en het definitief stopzetten van ontvoeringen en afpersingen, aldus Gonzalez.

De Colombiaanse regering onderhandelt ook met de linkse rebellengroep van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), waarmee het ook een staakt-het-vuren in acht neemt.

Het is niet gelukt om gesprekken te beginnen met de Segunda Marquetalia, een andere dissidente FARC-factie, terwijl de Clan del Golfo, een belangrijke drugshandelbende, een aanbod voor lagere straffen voor overgave afwees.

Bron :
Foto:portafolio.co