Colombia breidt agro-export uit op Europese markt

De Colombiaanse agro-export naar Europa is een essentiële bron van inkomsten voor de nationale economie en draagt bij aan het creëren van banen en de groei van het BBP. Er zijn echter aanzienlijke uitdagingen om concurrerend te blijven op deze markt, zoals het verbeteren van de infrastructuur voor transport en opslag en het ontwikkelen van strategieën voor het diversifiëren van exportproducten. Ondanks deze problemen onderhoudt Colombia een solide handel in producten met Europa en zijn de vooruitzichten voor toekomstige groei positief.
Belangrijkste exportmarkten

Colombia heeft onlangs zijn aanwezigheid op de Europese markt uitgebreid, met name in België. België importeerde 981.961 ton agrovoedingsproducten uit Colombia, goed voor 20,3% van de totale agro-export van het land. Qua volume zijn bananen, koffie, groene bakbananen, avocado’s en cacao de belangrijkste Colombiaanse importproducten voor België. Samen vertegenwoordigen deze producten 97,4% van alle Colombiaanse export naar het land, waarbij bananen alleen al 83,4% van dit totaal vertegenwoordigen.

Italië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland zijn ook belangrijke bestemmingen voor Colombiaanse producten, goed voor 51,3% van de totale agro-export. In deze landen worden vooral bananen ingevoerd, gevolgd door koffie, avocado’s, groene bakbananen en citroenen.
Top geëxporteerde producten

Colombia was in 2021 een van Europa’s belangrijkste leveranciers van landbouwproducten. Bananen waren het grootste exportvolume met 1.683.201 ton, oftewel 68,2% van de totale landbouwexport. Koffie kwam op de tweede plaats met 208.489 ton (8,5%) en groene bakbananen op de derde plaats met 92.427 ton (3,7%). Samen waren deze drie gewassen goed voor 80,4% van de Colombiaanse landbouwzendingen naar Europa. Daarnaast zijn avocado’s, limoenen, ananassen, sinaasappels, cacao en mandarijnen belangrijke Colombiaanse exportproducten naar Europa.

In termen van waarde is koffie het meest verdienende landbouwproduct, goed voor 94 miljoen dollar in 2021 (33,8% van de totale agro-exportwaarde), en bananen kwamen op de tweede plaats met 76 miljoen dollar (27,1%). Avocado’s stonden op de derde plaats met 22 miljoen dollar (8,0%), terwijl groene bananen en limoenen op de vierde en vijfde plaats stonden wat betreft exportwaarde met respectievelijk 5 en 2 miljoen dollar. Samen vertegenwoordigden deze vijf gewassen 70,5% van de totale waarde van de Colombiaanse zendingen naar Europa. Andere gewassen zoals cacao, sinaasappel, mango, ananas en mandarijn vallen ook op door de waarde van hun export, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van het land en de nodige deviezen genereert voor de nationale economie.

Bron :
Foto:CesarGonzalez