Colombia dringt aan op evacuatie nabij vulkaan

De evacuatie treft 28 plaatsen in zes gemeenten, die zich in het risicogebied bevinden.

Autoriteiten in Colombia hebben zaterdag aanbevolen om steden die het dichtst bij de Nevado del Ruiz-vulkaan liggen te evacueren, in afwachting van een mogelijke uitbarsting.

Het Colombiaanse orgaan voor rampenbestrijding en crisisbeheersing (UNGRD) zei dat het stappen ondernam om gemeenschappen te evacueren die zich binnen 15 kilometer van de belangrijkste krater van drie bevinden die samen de Nevado del Ruiz vulkaan in de Colombiaanse Andes vormen.

De Nevado del Ruiz, gelegen op de grens tussen de departementen Tolima en Caldas, staat op alarmcode oranje sinds eind maart, toen het dagelijkse gemiddelde aantal aardbevingen in de vulkaan steeg van 50 naar 12.000.

De Colombiaanse Geologische Dienst (SGC) zei in zijn meest recente evaluatie dat “de activiteit van de vulkaan zeer onstabiel blijft”. De dienst waarschuwde voor een “waarschijnlijke uitbarsting binnen enkele dagen of weken”.

De 5.300 meter hoge kolos in het westen van Colombia is een van de vele vulkanen langs de Ring van Vuur, een pad rond het bekken van de Stille Oceaan dat wordt gekenmerkt door actieve vulkanen en frequente aardbevingen.

Op 13 november 1985 barstte hij uit en stootte zoveel hitte uit dat de sneeuw op de berg smolt. Dit veroorzaakte een modderstroom die de stad Armero verzwolg en de helft van de 50.000 inwoners doodde.

Bron :
Foto:lafm.com.co