Colombia en Brazilië ontmantelen illegale mijnen in het Amazonegebied

Colombia en Brazilië hebben 19 illegale goudwinningsbaggerwerken in het Amazonewoud vernietigd. Deze baggerwerken produceerden maandelijks voor 1,5 miljoen dollar aan edelmetaal en vervuilden rivieren met kwik, aldus het Colombiaanse leger.

De maandelijkse productie van de illegale mijnoperatie bedroeg 23 kilogram, aldus de Colombiaanse autoriteiten.

De door de VS gesteunde bilaterale operatie was gericht op de infrastructuur van de transnationale criminele groep Familia del Norte, die met hun illegale goudwinning 114.000 gram kwik dumpten en maandelijks 68 miljoen liter water vervuilden, aldus de autoriteiten.

De operatie “werd een financieringsbron voor wapens en explosieven en de aankoop van chemische grondstoffen door de criminele structuur die bekend staat als de Familia del Norte”, aldus het Colombiaanse leger in een persbericht.

Brazilië en Colombia zijn twee van de landen met de grootste biodiversiteit ter wereld. Grote delen van hun land worden bedekt door het Amazonewoud, dat volgens wetenschappers van vitaal belang is voor het afremmen van de klimaatverandering omdat het enorme hoeveelheden broeikasgassen absorbeert.

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en zijn Colombiaanse ambtgenoot Gustavo Petro hebben hun platforms op internationale evenementen gebruikt om aan te dringen op bescherming van het Amazonegebied, inspanningen om ontbossing tegen te gaan en schuld-voor-natuurruil.

In Colombia werden 12 drie verdiepingen hoge schepen met machinekamers, sedimentopslag en accommodatie vernietigd op de Pure en Purete rivieren. Braziliaanse autoriteiten vernietigden zeven van dezelfde schepen op hun grondgebied.

“We zijn getuige van een historische bi-nationale operatie tegen de illegale winning van mineraalafzettingen, gericht op de bescherming van de longen van de wereld,” zei William Rene Salamanca, directeur van de Nationale Politie van Colombia in een verklaring.

Bron :
Foto:eltiempo.com