Colombia en China intensiveren diplomatieke banden

In het kader van het bezoek van president Gustavo Petro aan China verzekerde de ambassadeur van de Aziatische natie in Colombia, Zhu Jingyang, dat deze bijeenkomst een startpunt is voor beide landen om een ​​“wederzijds vruchtbare samenwerking” verder uit te breiden.

“De bilaterale betrekkingen tussen China en Colombia zijn op hun best en zullen een mooie toekomst tegemoet gaan. De afgelopen 43 jaar hebben China en Colombia elkaar gesteund en diverse beproevingen van internationale wisselvalligheden doorstaan. Vanaf nu zal, vanuit dit nieuwe startpunt, de connotatie van de bilaterale betrekkingen verder worden verrijkt en uitgebreid, wat een nieuwe vitaliteit zal demonstreren ten behoeve van beide volkeren”, aldus de diplomaat.

“Tijdens dit bezoek zullen president Xi Jinping en president Gustavo Petro voor het eerst een persoonlijke ontmoeting houden. Bovendien zullen beide partijen een gezamenlijke verklaring publiceren over de betrekkingen tussen China en Colombia, die het plan zeker in kaart zal brengen voor de ontwikkeling van bilaterale betrekkingen en deze naar een nieuw niveau tillen.

“China hoopt dit bezoek te gebruiken als een kans om samen te werken met Colombia, om het wederzijdse politieke vertrouwen te consolideren, hun respectieve ontwikkelingsstrategieën op één lijn te brengen en de wederzijds voordelige samenwerking uit te breiden in overeenstemming met de behoeften van beide volkeren en de ontwikkelingstrends van die tijd.”

“We zijn er zeker van dat de vooruitgang van vriendschap en samenwerking tussen China en Colombia een bijdrage zal zijn aan de vrede en ontwikkeling van de hele mensheid”, aldus Jingyang.

De ondergrondse metro voor Bogotá, spoorwegsystemen voor massavervoer en andere megaprojecten op het gebied van de wegeninfrastructuur zullen enkele van de onderwerpen zijn die de presidenten zullen bespreken tijdens hun bijeenkomst voor vandaag.

De ontmoeting van de twee leiders zal plaatsvinden in de Grote Hal van het Volk in Peking, waar president Petro met militaire eer zal worden ontvangen door zijn Chinese tegenhanger tijdens het eerste staatsbezoek aan dat land tijdens zijn regering.

In 2019 ondertekenden Colombia en China een Memorandum of Understanding voor de ontwikkeling van grote infrastructuur- en transportprojecten. In feite zijn er al verschillende bedrijven van de Aziatische gigant die in het land investeren, in werken zoals de eerste lijn van de metro van Bogotá, de Regiotram van het Westen, de metro 80 in Medellín, enkele elektrische buslijnen in de hoofdstad van het land en een aanbesteding voor duurzame energieprojecten.

Twee Chinese bedrijven – China Harbor Engineering Company Limited (CHEC) en Xi’an Metro Company Limited – hebben in 2019 de aanbesteding gewonnen voor de aanleg van de eerste lijn van de metro van Bogotá, die verhoogd zal worden.

Bron :
Foto:bluradio.com