Colombia en Mexico proberen het antidrugsbeleid in Latijns-Amerika opnieuw vorm te geven

Mexico en Colombia zullen een internationale conferentie van Latijns-Amerikaanse leiders bijeenroepen met als doel het antidrugsbeleid van de regio opnieuw vorm te geven en te herzien. Dat hebben de regeringen vrijdag meegedeeld uit beide landen.

In een gezamenlijke verklaring die deze vrijdag is uitgegeven na de ontmoeting tussen de Colombiaanse president, Gustavo Petro, en zijn Mexicaanse tegenhanger, Andrés Manuel López Obrador, erkennen beide landen “het mislukken van de strijd tegen drugs en de kwetsbaarheid van onze volkeren voor deze problematiek” en daarom hebben ze in die oproep gewezen op hun gemeenschappelijke agenda.

Bovendien stelde Colombia aan Mexico voor om een werkplan inzake onderlinge koppeling van elektriciteitsnetten op basis van schone energie te starten, een voorstel dat ook aan de verschillende landen in de regio is voorgelegd.

Ondertussen heeft Mexico de uitnodiging aangenomen om zich garant te stellen voor de besprekingen tussen de Colombiaanse regering en het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN).

De leiders verklaarden dat de twee naties zijn verbonden door een gemeenschappelijke geschiedenis en momenteel een van de meest karakteristieke momenten in hun bilaterale betrekkingen beleven, en dat zij belangrijke strategische bondgenoten zijn, zowel in geopolitiek, commercieel en cultureel opzicht als op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

“Beide regeringen drukken de politieke wil uit om vanuit deze nieuwe fase van hun diplomatieke betrekkingen een institutionele structuur op te bouwen die zal worden versterkt door middel van een grote gemeenschappelijke agenda”, aldus de tekst van de persvoorlichter.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co