Colombia en Peru willen ‘Amazonetop’ om regenwoud beter te beschermen

Peru en Colombia hebben opgeroepen tot een topbijeenkomst met de landen uit het gebied waar de bosbranden in de Amazone plaatsvinden. De bedoeling is om tot intensievere samenwerking om het regenwoud beter te beschermen.

De Peruaanse president Martin Vizcarra en zijn Colombiaanse ambtsgenoot Ivan Duque zijn overeengekomen om alle staats- en regeringsleiders in het Amazonegebied samen te roepen voor een spoedbijeenkomst op zes september in Leticia en er de krachten om het Amazonewoud te beschermen te bundelen”, staat te lezen in een verklaring die na een ontmoeting tussen beide presidenten werd verspreid.

De bijeenkomst moet op 6 september plaatsvinden in het Colombiaanse Leticia. Het stadje ligt aan het drielandenpunt met Peru en Brazilië.

President Iván Duque sprak na de ontmoeting met Vizcarra over de noodzaak “een pact te smeden waarin we onze acties om onze Amazone te beschermen op elkaar afstemmen”. Hij voegde er aan toe: “Het Amazonegebied is ons patrimonium en valt onder onze soevereiniteit, (maar) het is ook een long die de hele wereld ten goede komt”.

Vizcarra zei dat ook moet worden gepraat over een langetermijnplan om ontbossing te voorkomen. Hij wil meer dan beleid dat alleen is bedoeld als reactie op het “noodgeval waar omliggende landen door deze branden mee kampen”.

Bron :
Foto:dietagespresse