Colombia en Venezuela heropenen belangrijke brug

Colombia en Venezuela hebben een belangrijke brug tussen de landen, die bijna zeven jaar gesloten was wegens politieke spanningen, heropend.

De opening volgt op verbeterde betrekkingen tussen de twee landen na de verkiezing van Gustavo Petro tot president van Colombia vorig jaar.

Delegaties onder leiding van de Colombiaanse minister van Handel German Umana en de gouverneur van de Venezolaanse deelstaat Tachira, Freddy Bernal, ontmoetten elkaar in het midden van de Tienditas-brug, die Tachira en de Colombiaanse deelstaat Norte de Santander met elkaar verbindt, voor de openingsceremonie.

De heer Bernal zei: “Vanaf vandaag zijn alle grensovergangen open voor vervoer.”

Hij voegde eraan toe dat de politieke wil bestaat om de betrekkingen tussen de buurlanden te blijven verbeteren.

De bouw van de brug eindigde in 2016, maar werd nooit ingehuldigd vanwege spanningen in verband met de steun van Colombia aan door de VS gesteunde operaties voor regimeverandering in zijn buurland.

De brug, waarvan de bouw meer dan 32 miljoen dollar (25 miljoen pond) kostte, was bedoeld om de twee andere binationale bruggen in het gebied te ontlasten en de handel te vergemakkelijken.

In 2019 liet de socialistische president van Venezuela, Nicolas Maduro, de brug blokkeren nadat de toenmalige Colombiaanse president, Ivan Duque, Maduro een “dictator” had genoemd en oppositieleider Juan Guaido als Venezolaanse interim-president had erkend.

Bron :
Foto:eldiario.com