Colombia en VS streven ernaar de cocaïneproductie in vijf jaar tijd te halveren

Colombia en de Verenigde Staten gaan samenwerken om de productie van cocaïne en de teelt van de cocaplant in Colombia in de komende vijf jaar te halveren. Dat zijn beide landen donderdag overeengekomen tijdens een ontmoeting in Bogotá.

Volgens de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA stond eind 2016 in Colombia 188.000 hectare aan cocaplanten en bereikte het land een cocaïneproductie van 910 ton.

Tussen 2000 en 2015 ontving Colombia voor militaire en sociale programma’s ongeveer 10 miljard dollar. De Amerikaanse regering verstrekt Colombia nu ongeveer 400 miljoen dollar per jaar.

”Met deze bestrijding willen we de geschatte cocaïneproductie in 2023 met 50 procent hebben teruggebracht”, zei de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Thomas Shannon.

”Op het gebied van veiligheid en drugsbestrijding blijven we samenwerken. We weten dat we door samen te werken op een dag van Colombia een drugsvrij land kunnen maken”, liet de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Mária Ángela Holguín in een verklaring weten.