Colombia evacueert mensen die het dichtst bij vulkaan Nevado del Ruiz wonen

De Colombiaanse autoriteiten zijn van plan mensen te evacueren die binnen 15 kilometer van de vulkaan Nevado del Ruiz wonen, die in de gaten wordt gehouden voor een mogelijke uitbarsting.

De regering heeft het alarmniveau van de vulkaan vorige week verhoogd tot oranje, na een toename van de seismische activiteit die wijst op een verhoogde kans op een uitbarsting in de komende dagen of weken.

“Wij steunen het besluit van de lokale comités om bepaalde mensen te evacueren,” zei de interim-directeur van de nationale rampeneenheid, Luis Fernando Velasco, na een vergadering laat op maandag met nationale en lokale autoriteiten. “Het is waarschijnlijk dat we de komende dagen nog meer mensen moeten evacueren.”

De evacuaties zijn preventief, zei Velasco, omdat de gebieden in de buurt van de vulkaan een slechte communicatie-infrastructuur hebben, waardoor het mogelijk moeilijk is om bij een uitbarsting snel contact op te nemen met sommige mensen.

Veertig gezinnen in de provincie Caldas zullen het eerst worden geëvacueerd, zei hij en 500 andere gezinnen kan uiteindelijk worden gevraagd hetzelfde te doen.

De Nevado del Ruiz is een stratovulkaan of samengestelde vulkaan op de grens tussen de Colombiaanse provincies Tolima en Caldas.

Kinderen moeten worden geëvacueerd, voegde Velasco eraan toe, zelfs als volwassen familieleden ervoor kiezen om te blijven.

De autoriteiten controleren de gebieden rond rivieren en gebieden die bij een uitbarsting vatbaar zijn voor aardverschuivingen, zei hij.

Er worden ook plannen gemaakt voor schuilplaatsen voor evacués en voor het vervoer van vee en huisdieren, aldus Velasco.

De gouverneur van Caldas, Luis Carlos Velasquez, heeft de nationale regering gevraagd om 800 miljoen pesos (ongeveer 173.800 dollar) voor de versterking van een systeem voor vroegtijdige waarschuwing, 400 miljoen pesos voor machines en financiering voor de huisvesting van evacués, zei de regering maandag in een verklaring.

De Nevado was de oorzaak van Colombia’s grootste natuurramp toen hij in 1985 uitbarstte en lawines van aarde en rotsfragmenten veroorzaakte die hele nederzettingen bedolven en aan meer dan 25.000 mensen het leven kostten.

Bron :
Foto:elcolombiano.com