Colombia gaat een aantal nijlpaarden van Pablo Escobar afmaken

Een aantal van de 166 nijlpaarden, die afstammen van een kleine kudde die in de jaren tachtig door de overleden drugsbaron Pablo Escobar werd geïmporteerd, worden afgemaakt, zei de Colombiaanse minister van Milieu donderdag. Daarnaast moeten er dit jaar nog twintig beesten gevangen en chirurgisch gesteriliseerd worden.

De autoriteiten hebben verschillende benaderingen geprobeerd om de bevolkingsexplosie langs de Magdalenarivier tegen te gaan, waaronder sterilisatie en het overbrengen van individuen naar dierentuinen in het buitenland.

Maar ze zijn er tot nu toe niet in geslaagd de groei van het aantal nijlpaarden in het Colombiaanse departement Antioquia, duizenden kilometers verwijderd van hun thuisland in Afrika, te beheersen.

Nadat cocaïnebaron Escobar in 1993 werd gedood tijdens een vuurgevecht met de politie, mochten de dieren die hij had geïmporteerd voor een privédierentuin vrij rondlopen in een hete savanneregio van Antioquia, doorkruist door rivieren, moerassen en moerassen met een overvloed aan nijlpaardenvoedsel.

Het Colombiaanse ministerie van Milieu verklaarde de nijlpaarden vorig jaar tot een invasieve soort, wat de deur opende voor ruimingsactie.

Deskundigen waarschuwen dat de ongecontroleerde voortplanting van de zoogdieren een bedreiging vormt voor de lokale menselijke bevolking en voor de natuur.

Nijlpaarden behoren tot de gevaarlijkste dieren ter wereld. Vissersgemeenschappen langs de rivier de Magdalena zijn aangevallen en sommige nijlpaarden zijn een schoolplein binnengedrongen, hoewel er bij dergelijke confrontaties niemand om het leven is gekomen.

Donderdag vertelde minister Susana Muhamad aan verslaggevers dat ambtenaren dit jaar twintig nijlpaarden zullen steriliseren, terwijl “sommige” dieren geëuthanaseerd zouden worden, hoewel ze niet zei hoeveel. Die aankondiging is opvallend, omdat een plan om de nijlpaarden af te schieten in 2009 geen lang leven beschoren was. Grafische beelden van een van de afgeschoten nijlpaarden, Pepe, gingen de wereld over en leidden tot veel verontwaardiging.

In 2021 kwam de Colombiaanse regering al met het idee om de nijlpaarden met pijltjes een middel toe te dienen dat hun voortplanting zou moeten afremmen. Maar sindsdien is het aantal nijlpaarden gestaag blijven groeien, wat erop duidt dat het middel niet goed genoeg werkt.

Universiteitsexperts hebben gewaarschuwd dat de invasieve nijlpaardenpopulatie in Colombia in 2035 tot 1.000 zou kunnen groeien als er niets wordt gedaan, maar dierenactivisten zeggen dat sterilisatie lijden voor de dieren met zich meebrengt – en groot gevaar voor de dierenartsen die dit doen.

Bron :
Foto:Brigitte Werner