Colombia gaat tienduizenden anonieme doden opgraven en identificeren

Colombia gaat tienduizenden doden uit anonieme graven opgraven en identificeren die als vermist waren opgegeven tijdens de burgeroorlog. Voor de enorme operatie heeft Colombia de hulp van Argentinië ingeschakeld, meldt knack.be.

In het meer dan vijf decennia gewapend conflict met de guerrillabeweging FARC , die vorig jaar eindigde door een vredesakkoord, raakten volgens de officiële registers zeventigduizend mensen vermist. De Colombiaanse overheid gaat nu tienduizenden niet-geïdentificeerde personen die op begraafplaatsen liggen identificeren.

Jenny Martínez, die op het ministerie van Binnenlandse Zaken het project coördineert, heeft met haar delegatie een bezoek gebracht aan Argentinië. Het land richtte in de jaren ’80 een Nationale Bank voor Genetische Data op na de dictatuur van de militaire junta (1976-1983). Deze bank verzamelt genetisch materiaal van familieleden van mensen die tijdens de dictatuur vermist raakten. Volgens mensenrechtenorganisaties zou dit gaan om 30.000 mensen.

Tussen 22 en 25 augustus werd er in Buenos Aires informatie uitgewisseld. ‘De problematiek is dezelfde maar de context is verschillend’, zegt projectleider Martínez . ‘Argentinië concentreerde zich op een bepaalde periode, wij zijn wat ambitieuzer: wij zoeken alle vermisten, zonder tijdbeperking, slachtoffers van alle soorten geweld.’

‘We weten dat het een langdurig proces is, we hebben dat ook in Argentinië gezien. Maar we willen dit doen. We verwachten niet dat de familieleden gaan zoeken. Wijzelf moeten zoeken, omdat we ervan overtuigd zijn dat dit de enige manier is om de Colombiaanse samenleving te herstellen en vrede te bereiken.’

Er werden al 30.000 lichamen op 375 begraafplaatsen geregistreerd door het team van Martinez. De lichamen worden met grote zorg systematisch opgegraven. Nadat de lichamen geïdentificeerd zijn worden ze aan de familie bezorgd. Het is een intensief proces dat nog lang kan duren omdat het om een enorme operatie gaat. ‘We hebben nog geen kwart van alle begraafplaatsen gedaan’, aldus de projectcoördinator.

Colombia beschikt sinds 2010 over een Bank voor Genetische Profielen die al 34.000 mensen registreerde die op zoek zijn naar vermiste familieleden. Het project ‘Búsqueda de personas no identificadas en cementerios’ slaagde er ondertussen in de lichamelijke resten van meer dan vierduizend vermisten aan hun nabestaanden terug te bezorgen.

Het is niet de eerste keer dat Colombia en Argentinië informatie uitwisselen. Het samenwerkingsprogramma tussen de twee landen voor de identificatie van vermiste personen begon in 2011 na de oprichting van de Colombiaanse gegevensbank.

Bron :
knack.be, ipsnoticias.net