Colombia handhaaft beperking adoptie voor homostellen

Het Colombiaanse Constitutionele Hof heeft woensdag besloten de huidige beperkingen voor homostellen om een kind te adopteren, te handhaven. Adoptie is alleen mogelijk als het om een biologisch kind gaat van een van de partners.

Uren voor de uitspraak van het Hof vond er op sociale media een discussie plaats over het opheffen van de restricties. De uitspraak komt twee jaar nadat het Colombiaanse parlement tegen het homohuwelijk stemde.

Media in Colombia zeiden dat het oordeel van het Hof van grote wijsheid getuigde, omdat het een middenweg bewandelde tussen een totaal verbod op adoptie en volledige vrijheid van adoptie. Maar LGBT-groepen (lesbisch, homofiel, biseksuele en transgender) uitten hun teleurstelling. Zij vinden dat de uitspraak niet ver genoeg gaat.

Senator Armando Benedetti, een voorstander van LGBT-rechten, betitelde de rechters als “lafaards”. De voorzitter van de Colombiaanse Bisschoppen Conferentie, Luis Augusto Castro Quiroga, zei te blijven strijden voor het recht van kinderen op een vader en een moeder. “Twee moeders maken geen vader”, zei hij.

De uitspraak van het Hof verhindert niet dat het parlement in de toekomst met nieuwe wetgeving komt. In feite suggereerde het Hof dat het parlement zou discussiëren over het “wettelijke vacuüm” waarmee LGBT-stellen in Colombia te maken hebben. (bron: lachispa.eu)