Colombia hoopt dat de Amazone-top het ‘keerpunt’ voor ontbossing zal zijn

De Colombiaanse regering heeft goede hoop dat een aanstaande regionale top in Brazilië een keerpunt zal betekenen in de achteruitgang van het Amazonegebied, zei de Colombiaanse minister van Milieu Susana Muhamad donderdag.

De acht landen van de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO), waaronder Brazilië, Colombia, Venezuela en Peru, ontmoeten elkaar van 7 tot 8 augustus in de Braziliaanse stad Belem aan de monding van de Amazone.

De top – die volgt op een bijeenkomst in de Colombiaanse amazonestad Leticia een maand geleden – is bedoeld om manieren te vinden om verdere achteruitgang van het Amazonewoud te voorkomen. Wetenschappers zeggen dat het behoud van het regenwoud van vitaal belang is om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

“We hopen dat het echt een keerpunt zal zijn in het proces van achteruitgang van het Amazonegebied en in de noodzaak van een multilateralisme in het Amazonegebied dat grote invloed heeft op de wereldwijde klimaatagenda,” zei Muhamad op een persconferentie in Bogota.

De groeiende banden tussen drugshandel en illegale houtkap en andere activiteiten zullen centraal staan op de top, die werd voorgesteld door de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva om de welig tierende ontbossing aan te pakken.

De gesprekken zullen ook gaan over de gecompliceerde kwestie van de exploratie van koolwaterstoffen, zei Muhamad.

Hoewel de Colombiaanse president Gustavo Petro zijn bezorgdheid heeft geuit over olie- en gasexploratie in het Amazonegebied, zei Muhamad dat de situatie “veel complexer” is dan andere onderwerpen.

Het is een onderwerp dat de staatshoofden moeten bespreken, zei ze, gezien de bredere gevolgen voor kwesties als energiezekerheid en nationale soevereiniteit.

“Het belangrijkste is dat deze discussie wordt gevoerd,” zei Muhamad.

Bron :
Foto: Cancillería Colombia