Colombia hoopt op eerste aanbesteding offshore-windparken in december

De Colombiaanse minister van Mijnbouw en Energie Andres Camacho zei dat hij hoopt in december de eerste aanbesteding te kunnen uitschrijven voor het verlenen van vergunningen voor offshore-windparken. Hij voegde eraan toe dat het ministerie bezig was met het analyseren van meer dan 50 inzendingen op een ontwerp van de regels.

In juli zei het ministerie – toen geleid door ex-minister Irene Velez – in een verklaring dat de aanbestedingsdocumenten voor de biedronde in augustus klaar zouden zijn. In september stelde het ministerie het proces echter uit en zei dat het bezig was met het afronden van het aanbestedingsdocument.

“We hopen in december van start te kunnen gaan met de aanbesteding en de toewijzing van gebieden,” vertelde Camacho aan journalisten in de marge van een industrieforum in Cartagena georganiseerd door de Colombiaanse private Petroleum Associatie.

De regering van president Gustavo Petro wil het land minder afhankelijk maken van koolwaterstoffen en meer gebruik laten maken van hernieuwbare energiebronnen.

Eerder in oktober publiceerde het ministerie een reeks ontwerpwijzigingen aan de regels voor het toewijzingsproces van offshore-windparken, waaronder regels die bieders zouden dwingen om een niet nader gespecificeerd staatsbedrijf een aandeel te geven in de ontwikkelingen.

In september meldden drie bronnen aan de Colombiaanse media dat de regering van oliemaatschappij Ecopetrol, die voor het grootste deel in handen is van de Colombiaanse overheid, een verplichte partner wilde maken voor alle offshore windprojecten, zonder te specificeren hoe groot dat belang zou kunnen zijn.

Bron :
Foto:Thomas G.