Colombia houdt internationale conferentie over politiek proces Venezuela

Het zal worden gehouden in Bogotá en probeert de gesprekken tussen de regering van Nicolás Maduro en de Venezolaanse oppositie te openen.

De Colombiaanse regering heeft 20 landen uitgenodigd die zullen deelnemen aan de internationale conferentie over de politieke crisis in Venezuela die zal worden gehouden in Bogotá en die de gesprekken tussen de regering van Nicolás Maduro en de Venezolaanse oppositie wil openen. Het doel is het opheffen van internationale sancties tegen Venezuela, in ruil voor ‘vrije en eerlijke’ verkiezingen.

Delegaties uit Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen komen uit Europa, een land dat optreedt als facilitator in de dialogen tussen de Venezolaanse regering en haar tegenstanders die hebben plaatsgevonden in Mexico en uiteindelijk vorig jaar zijn vastgelopen.

Het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat de conferentie van dinsdag ook zal worden bijgewoond door Argentinië, Barbados, Bolivia, Brazilië, Canada, Chili, de Verenigde Staten, Honduras, Mexico, Saint Vincent en de Grenadines, Turkije, Zuid-Afrika en de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Josep Borrell.

De Amerikaanse regeringsdelegatie zal worden geleid door Jon Finer, plaatsvervangend senior nationale veiligheidsadviseur, die zal worden vergezeld door Chris Dodd, speciaal adviseur voor Noord- en Zuid-Amerika en Juan González, directeur van de Nationale Veiligheidsraad voor het westelijk halfrond.

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Álvaro Leyva heeft gezegd dat, hoewel de vergadering over de politieke en sociale crisis in Venezuela zal gaan, er geen vertegenwoordigers van dat land aanwezig zullen zijn, maar alleen leden van de internationale gemeenschap die geïnteresseerd zijn in het zoeken naar oplossingen voor Venezuela, “op basis van het feit dat de overeenkomst tussen Venezolanen moet zijn”.

De Colombiaanse president Gustavo Petro had zaterdag een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Unitair Platform, die de oppositiedelegatie vormen in Mexico’s gesprekken met de Venezolaanse regering en betuigde hun steun aan de internationale conferentie. Deze sector van de oppositie roept op tot vrije verkiezingen, de vrijlating van “politieke gevangenen” en het stopzetten van “mensenrechtenschendingen” in Venezuela.

Maandag stak de oppositieleider Juan Guaidó, die een van de meest zichtbare gezichten tegen Maduro is geweest, de grens tussen Venezuela en Colombia over met het doel de internationale delegaties te ontmoeten die de conferentie zullen bijwonen. Uren later verduidelijkte de Colombiaanse regering echter dat Guaidó niet was uitgenodigd en naar verwachting de conferentie niet zal bijwonen.

De conferentie werd gesteund door Maduro, die hoopt dat de weg zal worden geopend om de sancties tegen Venezuela te beëindigen en zo “de bladzijde om te slaan in deze moeizame periode van economische en financiële vervolging, van eenzijdige dwangmaatregelen, van sancties”, zoals hij op 17 april zei. Petro sprak in dezelfde richting en stelde de Verenigde Staten voor om een ​​verkiezingsprogramma naar voren te brengen terwijl de sancties geleidelijk worden opgeheven.

Bron :
Foto:Cortesia