Colombia in 5 vooroordelen

Colombia in 5 vooroordelen

Colombia is gevaarlijk. En wat heb je er sowieso als toerist te zoeken? Zomaar een paar vooroordelen die er nog altijd leven onder de gemiddelde reiziger. Voor hen is er goed nieuws; er is amper iets van waar. De grootste vooroordelen ontkracht door Colombiablog.nl.

#1 Het is er gevaarlijk

‘Geen bijzondere veiligheidsrisico’s’, zo luidt het Reisadvies van de Rijksoverheid voor de toeristische gebieden in Colombia. Het imago van een zeer gevaarlijk land – drugsgeweld, FARC – is Colombia al sinds de eeuwwisseling van zich af aan het schudden. Dankzij twee stevige presidenten, voortvarende burgemeesters in de grote steden – geholpen door een stevige economische wind in de rug – worden de grote problemen aangepakt. Het land is nog lang niet waar het zijn moet, maar het positivisme is groot en de veiligheid op de toeristenbestemmingen zeer goed op orde. In combinatie met een voorzichtige reiziger (toon niet je waardevolle bezittingen, pak alleen officiële taxi’s en let een beetje beter op als je ’s avonds op pad gaat) is de kans op een droomreis levensgroot.

#2 Het is er tropisch

Doordat de Andes door Colombia slingert, liggen veel steden en gebieden op hoogte. Hoofdstad Bogota torent 2.600 meter boven de zeespiegel uit. Met een temperatuur van een graad of twintig is het er niet ijskoud, maar zeker op bewolkte dagen en in de avond is een jas geen overbodige luxe. Ook Medellin en Cali liggen op (een meer bescheiden) hoogte. Medellin wordt daarom de stad van de eeuwige lente genoemd. Dat is in Colombia synoniem voor een graad of 25 elke dag. Echt tropisch warm is het in het Caraïbische noorden (Cartagena, NP Tayrona) en in Amazone-stad Leticia.

#3 Iedereen is arm

Colombia is een ontwikkelingsland met een enorme inkomensongelijkheid. Een fulltime maandsalaris van omgerekend een paar honderd euro is helemaal niet ongebruikelijk. En dan heb je als kapper, bankbediende of portier een normaal beroep. Ben je psycholoog, tandarts of werk je voor een internationale onderneming kun je zomaar ineens duizenden euro’s op maandbasis verdienen.
Feit is dat miljoenen mensen arm zijn, zeker op het platteland. In de grote steden zie je dat er ook een enorme middenklasse bestaat van mensen die het goed hebben. De economie groeit jaarlijks flink – de afgelopen jaren gemiddeld vijf procent – en dat geld vloeit deels in de zakken van de bevolking. Het investeringsklimaat in Colombia is bovendien uitstekend.

#4 Er is niets te beleven

Colombia heeft mooie (koloniale) steden en dorpjes (Medellin, Cartagena, Villa de Leyva, Popayan), prachtige natuur (hoge Andes-pieken, Amazone-jungle, woestijn, Caraïbische kust), een rijke cultuur (El Dorado lag in Colombia, het carnaval van Barranquilla en Pasto) en een zeer vriendelijke bevolking. Om alle hoogtepunten te kunnen aanschouwen heb je aan een rondreis van drie weken nog niet genoeg. Zeker niet als je na de lus Bogota (eerst zuidwaarts en dan via Cali en de koffiedriehoek richting Medellin) het Caraïbische noorden aandoet, een week uittrekt voor de Verloren Stad (Ciudad Perdida), langs de San Blas-eilanden vaart en afsluit met een bezoek aan de jungle via Leticia.

#5 Het is toeristisch onontgonnen gebied

Colombia is een divers en groot land (een oppervlakte gelijk aan Spanje en Frankrijk bij elkaar). Colombianen gaan daarom graag in eigen land op vakantie. Bovendien hebben ze 15 lange weekenden per jaar als gevolg van een recordaantal feestdagen. Dat betekent dat het met de toeristische voorzieningen wel goed zit. Je kunt tal van prima accommodaties vinden. Doordat Colombia zo immens is en veel oerwoud en bergen kent, is het gebruikelijk veel te vliegen. De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben daarom ook een moderne vloot en een dienstregeling die lijkt op een spoorboekje. Massa-toerisme kent Colombia – gelukkig – nog niet. Tijdens je zesdaagse hike naar en van de Verloren Stad bijvoorbeeld, het equivalent van het overbevolkte Machu Picchu, kom je nauwelijks iemand tegen. Heerlijk!

Geef een reactie