Colombia is zevende grootste exporteur van voetballers ter wereld

Met 433 transfers van spelers naar internationale teams staat Colombia op de zevende plaats van grootste exporteurs van voetballers ter wereld tussen mei 2020 en mei 2024, volgens een studie gepubliceerd door de Observatory of Football van het International Centre for Sports Studies (CIES).

Dit cijfer impliceert een stijging van 19% in de export van Colombiaanse voetballers in vergelijking met de periode 2016-2020, toen 351 transfers werden geregistreerd, volgens de analyse uitgevoerd door de krant La República.

Het rapport benadrukte ook opmerkelijke transfers in het Colombiaanse voetbal die een groei in de export van jong en goed presterend talent naar andere competities weerspiegelen. Binnen deze context vielen spelers als Luis Díaz op door hun hoge marktwaarde, met een geschatte waarde van 82,5 miljoen dollar, volgens het Transfermarkt-platform. Andere Colombiaanse spelers met een hoge waarde zijn Daniel Muñoz met 25,3 miljoen dollar en Jefferson Lerma met 22 miljoen dollar.

In een gesprek met sportjournalist Antonio Casale en jurist en expert in sportwetgeving Andrés Charria, zeiden ze dat prominente deelname aan internationale toernooien zoals de Wereldbeker het vertrouwen in Colombiaanse spelers kan vergroten en daarmee ook hun waarde op de transfermarkt.

Andrés Charria wees er echter op dat het land nog steeds beperkingen heeft in het aanbod van spelers door het ontbreken van een C-categorie in de competitiestructuur, die het systeem van zuurstof zou kunnen voorzien en nieuw talent meer zichtbaarheid zou kunnen geven.

“In Colombia kunnen 20 van de 36 teams (eerste divisie teams) spelers exporteren; het aanbod van spelers moet worden uitgebreid. In Argentinië of Brazilië zijn er bijvoorbeeld tien divisies; een C-categorie zou meer spelers de mogelijkheid geven om in andere competities te spelen,” zei hij.

Antonio Casale zei dat prestaties in toernooien van wereldklasse ook een deugd zijn, maar dat hangt af van elke speler, vooral van hun geldbeheer en persoonlijke voorbereiding.

“Een zeer goede deelname aan wereldkampioenschappen geeft veel vertrouwen aan geïnteresseerde clubs. Het is deels dankzij hen dat de meeste spelers die emigreren naar de lagere competities gaan,” zei hij.

Brazilië voert met 1.338 spelers de lijst van geëxporteerde spelers aan, gevolgd door Frankrijk met 1.091 en Argentinië met 995. Colombia staat ook op de derde plaats van Latijns-Amerikaanse landen.

Op confederatieniveau is de Uefa de grootste exporteur van spelers met 11.047 transfers, gevolgd door de Aziatische voetbalbond met 1.624 en Conmebol met 1.267 transfers.

Jhon Jader Durán en Cristian Arango waren de hoofdrolspelers in belangrijke bewegingen op de Colombiaanse voetbaltransfermarkt in het buitenland. De wintertransferperiode van 2022-2023 was vooral belangrijk voor Colombiaanse spelers, die zich wisten te onderscheiden met transfers naar teams in meer competitieve competities, met een sterke waardestijging.

Jhon Jader Durán verliet Chicago Fire om naar Aston Villa te gaan. Hij werd de tweede Colombiaan die naar de Engelse club ging en de duurste Colombiaanse speler van deze transferperiode.

Een andere opmerkelijke transfer was Cristian Arango, die zich vanuit de MLS aansloot bij Pachuca in Mexico. Arango is de duurste Colombiaan in Liga MX geworden met een waarde van 7 miljoen euro en overtreft daarmee Julian Quiñones, die 6 miljoen euro waard is.

Bron: larepublica.co

Bron :
Foto:caracol.com.co