Colombia kan bombardementen tegen gewapende groepen hervatten, zegt regering

De Colombiaanse regering zou luchtbombardementen tegen illegale gewapende groeperingen kunnen hervatten, zolang de inlichtingendiensten er zeker van zijn dat dit geen gevolgen heeft voor minderjarigen, zei minister van Defensie Ivan Velasquez dinsdag.

De regering en mensenrechtengroeperingen beschuldigen illegale gewapende groeperingen van het onder dwang rekruteren van minderjarigen, onder andere om te proberen het bombarderen van hun kampen te ontmoedigen.

Bombardementen door de Colombiaanse luchtmacht droegen ertoe bij dat de nu gedemobiliseerde rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) in 2016 een vredesakkoord ondertekenden en waren vervolgens gericht op leiders van andere gewapende groepen zoals het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en de Clan del Golfo.

President Gustavo Petro gaf enkele dagen na zijn machtsovername in augustus 2022 opdracht om de bombardementen op te schorten om te voorkomen dat er burgers zouden omkomen, waaronder kinderen die onder dwang waren gerekruteerd, en als knipoog naar zijn beleid van totale vrede om een einde te maken aan het binnenlandse gewapende conflict in het land, dat meer dan 450.000 doden heeft geëist.

Er zal geen beperking zijn op bombardementen wanneer “inlichtingen betrouwbaar bevestigen dat er geen minderjarigen aanwezig zijn,” vertelde minister van Defensie Ivan Velasquez aan journalisten.

De regering voert vredesbesprekingen met de Estado Mayor Central en de Segunda Marquetalia, beide dissidente facties van de FARC die het vredesakkoord van 2016 verwerpen. Ze houdt ook vredesbesprekingen met de linkse rebellenbeweging ELN.

Hoewel de Clan del Golfo – een groep die is opgericht door voormalige rechtse paramilitairen – de kans heeft gekregen om zich over te geven in ruil voor lichtere gevangenisstraffen, is er tot nu toe geen vooruitgang geboekt.

De regering is een bilateraal staakt-het-vuren overeengekomen met het ELN en de EMC, groepen die zouden worden uitgesloten van bombardementen, zei Velasquez.

Bron :
Foto:Luisa Gonzalez