Colombia kanshebber voor de Nobelprijs voor de vrede

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en paus Franciscus worden genoemd als kanshebbers voor de Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar.
Maar in datzelfde straatje wordt ook de Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC genoemd, die een deelakkoord hebben bereikt om de burgeroorlog in het land te beëindigen.

Het Nobelcomité heeft al enkele winnaars van de prestigieuze prijzen bekend gemaakt. De belangrijkste Nobelprijs, die voor de Vrede, wordt vrijdag toegekend.

De naam van Merkel wordt veelvuldig genoemd. Zij liet morele leiderschap zien en heeft het debat over vluchtelingenzaken in Europa omgedraaid.

Franciscus maakt kans op de felbegeerde prijs voor de manier waarop hij probeert armoede in de wereld te bestrijden.

De Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC hebben na meer dan twee jaar onderhandelen een deelakkoord bereikt om de meer dan 50 jaar durende burgeroorlog in het land te stoppen. Op 24 september schudden de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en FARC-leider Rodrigo Londono de hand voor een overeenkomst dat nog het begin is van een lange rit van 6 maanden onderhandelen. Het definitieve akkoord moet worden ondertekend op 23 maart 2016.

De andere kanshebbers

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Eritrese priester Mussie Zerai hebben de kansen om (samen) de Nobelprijs voor de Vrede te krijgen.

Ook de Russische krant Novaya Gazeta wordt genoemd, om de vasthoudendheid waarmee de krant het beleid van de regering van president Vladimir Poetin aan de kaak stelt.

De hoofdrolspelers in de onderhandelingen over het Iraanse kernprogramma, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif en zijn Amerikaanse collega John Kerry, staan eveneens in het lijstje van Nobeliana.

Net als voorgaande jaren wordt ook de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege genoemd. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van vrouwen die in Democratische Republiek Congo slachtoffer zijn geworden van verkrachting.

De Nobelprijs voor de Vrede is tot nu toe toegekend aan 103 mensen en 22 organisaties. Slechts 15 procent van de winnaars was een vrouw.