Colombia keurt fusie tussen Avianca en Viva Air goed met zes eisen waaraan moet worden voldaan

Woensdag keurde de Colombiaanse burgerluchtvaartautoriteit (Aerocivil) na een langdurig onderzoek de fusie tussen Avianca en Viva Air goed. Viva Air staakte tijdelijk haar activiteiten in afwachting van het definitieve besluit van de regering, omdat zij haar financiële verplichtingen niet kon nakomen zonder de steun van Avianca.

De goedkeuring van Aerocivil bevatte zes voorwaarden waaraan zowel Avianca als Viva Air moeten voldoen om de mogelijke gevolgen van hun fusie voor de vrije concurrentie in Colombia te beperken.

Tot slot voegde Aerocivil eraan toe dat de bij de fusie betrokken partijen (Avianca en Viva en derden, zoals Ultra Air en LATAM Airlines) tegen de goedkeuring in beroep kunnen gaan.

In een verklaring zei Avianca dat de Colombiaanse regering zeven maanden nodig had om de fusie tussen de twee maatschappijen goed te keuren. Nu zal Avianca de eisen van Aerocivil bekijken om de levensvatbaarheid ervan vast te stellen.

Avianca voegde eraan toe dat de goedkeuring van de fusie niet 100% gegarandeerd is omdat derden tegen de beslissing in beroep kunnen gaan. Zolang dat niet gebeurt, kan de luchtvaartmaatschappij niet ingrijpen om Viva Air financieel te redden en zal zij de problemen van de gestrande passagiers niet kunnen oplossen.

De ultra-low-cost maatschappij met binnenlandse vestigingen in Colombia en Peru staakte haar activiteiten op 28 februari 2023. Viva Air heeft al 23 dagen niet gevlogen en elk uur dat voorbijgaat maakt het moeilijker om de activiteiten te herstellen. Bovendien heeft het vertrouwen van het publiek in de luchtvaartmaatschappij een tol geëist nadat duizenden passagiers de afgelopen weken zijn gestrand. Avianca alleen al heeft meer dan 70.000 gestrande passagiers op 103 routes geholpen en heeft voor deze missie vijf extra vliegtuigen ingezet.

Bron :
Foto:lafm.com.co