Colombia kiest Iván Duque als nieuwe president

De centrumrechtse presidentskandidaat Iván Duque heeft de presidentsverkiezingen in Colombia gewonnen. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen versloeg hij zondag zijn linkse rivaal Gustavo Petro.

Iván Duque kreeg 54 procent van de stemmen tegen 42 voor zijn tegenstander Gustavo Petro, zo bleek nadat 97 procent van de stemmen waren geteld. Een tweede ronde was nodig, omdat geen van beide kandidaten in de eerste ronde een meerderheid behaalde.

Ongeveer 36,8 miljoen mensen waren zondag opgeroepen om een opvolger te kiezen voor president Juan Manuel Santos, die zich na twee ambtstermijnen niet kandidaat mocht stellen voor herverkiezing. De opkomst bedroeg 53 procent.

Het Colombiaanse volk had zondag de keus uit twee presidentskandidaten: de rechtse Ivan Duque en de linkse burgemeester van Bogotá, Gustavo Petro. De gematigde kandidaten Sergio Fajardo, Humberto de la Calle en German Vargas Lleras vielen uit in de eerste stemronde van 27 mei.

De rechts-conservatieve Duque wil het vredesakkoord met de linkse guerrillabeweging FARC aanpassen, omdat hij vindt dat er in het akkoord teveel tegemoetkomingen aan de FARC zijn gedaan. Duque wil dat voormalig FARC-kopstukken berecht moeten worden voor oorlogsmisdaden. Bij aanpassingen van het vredesakkoord wordt gevreesd dat veel van de 7.000 gedemobiliseerde FARC-strijders zich bij kleinere gewapende groepen zouden kunnen aansluiten, waardoor het geweld weer zou kunnen oplaaien.

De 41-jarige Duque, een tot voor kort vrij onbekende 41-jarige senator, is een protégé van de voormalige rechtse president Alvaro Uribe. Hij kreeg tijdens zijn verkiezingscampagne de steun van Uribe die een felle tegenstander is van het vredesakkoord van zijn opvolger Santos.

Naast het vredesakkoord zal Duque zich ook moeten buigen over de lopende onderhandelingen met de kleinere linkse guerrillabeweging ELN. Daarnaast zal hij thema’s zoals armoede, corruptie, werkgelegenheid en gezondheidszorg moeten aanpakken. Volgens peilingen vinden kiezers werkloosheid de belangrijkste kwestie die de nieuwe president van Colombia zou moeten aanpakken.

Hoewel Colombia de vierde economie van Zuid-Amerika is, steeg de werkloosheid in januari dit jaar 11,8 procent. Hij wil de Colombiaanse economie uit het slop trekken door belastingverlagingen en steun aan de olie- en kolenindustrie. Hij is voorstander van een neoliberaal economisch model dat sterk inzet op het aantrekken van buitenlandse investeerders. Daarnaast wil hij ook de strijd tegen drugs opvoeren om de flink toegenomen cocaïneproductie in Colombia in te dammen.

De linkse kandidaat Petro erkende zondag zijn nederlaag, maar klonk desalniettemin strijdbaar. ‘Nederlaag? Acht miljoen vrije Colombianen zijn opgestaan. Er is geen sprake van een nederlaag. We komen alleen niet in de regering’, liet hij via Twitter weten.

De huidige president Juan Manuel Santos zal op 7 augustus het stokje overdragen aan Iván Duque. Dat maakt hem de jongste president van Colombia. Marta Lucia Ramirez, zal Colombia’s eerste vrouwelijke vicepresident zijn.

Bron :
Caracol