Colombia kondigt nationale ramp af en vraagt om internationale hulp vanwege bosbranden

In Colombia wordt al een paar dagen met man en macht gewerkt om bosbranden in het land te bestrijden. De regering heeft donderdag een ramp afgekondigd en om internationale hulp gevraagd om de tientallen bosbranden die zich over het land verspreiden in te blussen.

Honderden brandweerlieden en vrijwilligers zijn al vier dagen aaneengesloten bezig met het blussen van de bosbranden in de beboste bergen boven de hoofdstad Bogotá. In de afgelopen weken zijn al meer dan 200 branden in Colombia geblust. De branden worden veroorzaakt door recordhoge temperaturen en droge omstandigheden als gevolg van El Niño, het fenomeen waardoor extreem weer wereldwijd wordt versterkt. De branden hebben volgens het Colombiaanse orgaan voor rampenbestrijding en crisisbeheersing (UNGRD) al meer dan 6.600 hectare vegetatie verwoest.

“We willen ervoor zorgen dat we de fysieke capaciteit hebben om [deze crises] aan te pakken en te verzachten,” zei de Colombiaanse president Gustavo Petro. Chili, Peru, Canada en de Verenigde Staten hebben gereageerd op het verzoek, hoewel een tijdlijn voor hulp nog niet duidelijk is.

Ambtenaren zeggen dat er 31 branden actief zijn, waarvan er slechts negen onder controle zijn. Door het uitroepen van een ramp heeft de regering meer speelruimte om fondsen toe te wijzen om de branden te bestrijden. Bijna de helft van de 508 miljoen dollar die het land heeft uitgetrokken om problemen zoals bosbranden te bestrijden, is al uitgegeven.

Het grote aantal branden is zorgwekkend voor gemeenten die niet over de nodige bluscapaciteit beschikken. Volgens het Colombiaanse Instituut voor Hydrologie, Meteorologie en Milieustudies is bijna de helft van de gemeenten in de hoogste staat van paraatheid gebracht voor brandgevaar. En volgens de Nationale Brandweer van Colombia heeft ongeveer een derde geen brandweer.

Meer dan 600 soldaten zijn samen met vliegtuigen en voertuigen ingezet in noodgebieden. De Colombiaanse politie vervoert en besproeit de branden met water en gebruikt vliegtuigen die bedoeld zijn om chemicaliën over de cocabladeren te sproeien.

De luchtkwaliteit is in veel gebieden verslechterd – vooral in Bogota, de hoofdstad, waar minstens drie branden de stad omringen. Honderden brandweerlieden, politieagenten en vrijwilligers bestrijden branden in de bergen rondom de stad.

Bron :
Foto:elespectador.com