Colombia kondigt noodtoestand af in meerdere gevangenissen na aanvallen op cipiers

In de gevangenissen Colombia is de noodtoestand afgekondigd na verschillende aanvallen op cipiers. Dat heeft de Colombiaanse minister van Justitie aangekondigd. Bij een van die aanvallen kwam een bewaker om het leven.

“We hebben unaniem de noodtoestand in de gevangenissen goedgekeurd, die twee doelen dient: het beschermen van het leven en de integriteit van de gevangenisbewakers en het uitroeien van afpersing en corruptie in de gevangenissen”, zei minister van Justitie Néstor Osuna.

Zaterdag werd een cipier doodgeschoten door twee mannen op een motor voor een gevangenis in het noorden. In een andere instelling werden bewakers aangevallen, meldden de autoriteiten zonder meer details. Lokale media spreken van een schietpartij.

Daarnaast zijn er in verschillende gevangenissen in het land dreigberichten ontdekt, aldus de minister. Een speciale aanklager is aangesteld om de aanvallen op cipiers te onderzoeken, een andere houdt zich bezig met de strijd tegen afpersing en corruptie binnen de gevangenissen.

Osuna legde uit dat het nooddecreet voor gevangenissen het mogelijk maakt om het bezoek en de communicatie van gevangenen te beperken en om overplaatsingen en operaties uit te voeren in de cellen van bendeleiders.

Ondertussen zullen de invallen en onaangekondigde huiszoekingen in gevangenissen doorgaan en zullen gevangenen die verdacht worden van het plegen van misdaden worden overgebracht.

INPEC beheert 125 gevangenissen in het hele land met een capaciteit voor 81.740 gevangenen, maar momenteel zitten er 101.976 gevangenen.

Dit betekent dat de gevangenispopulatie van het land de capaciteit overschrijdt met 20.236 gedetineerden, 24,7%, een overbevolkingsgraad die INPEC als hoog classificeert.

Dit is de vierde keer dat in Colombia de noodtoestand in de gevangenissen is uitgeroepen. De eerste keer was in 2013 vanwege overbevolking, de tweede keer in 2016 vanwege verschillende problemen en de derde keer in 2020 vanwege de gezondheidscrisis COVID-19.

Bron :
Foto:wradio.com.co