Colombia maakt winnaars bekend van veiling voor 5G-datadiensten

Colombia heeft woensdag vier telecombedrijven gekozen als winnaars van een veiling voor datadiensten van de vijfde generatie (5G) in een poging om investeringen aan te trekken en zich aan te sluiten bij regionale bedrijven zoals Argentinië en Mexico, waar 5G al beschikbaar is.

Claro, Telecall Colombia S.A.S., WOM en Union Temporal Colombia Movil-Telefonica, een samenwerkingsverband tussen de exploitanten Movistar (TEF.MC) en Tigo (MICC.F), wonnen concessies die voor het grijpen lagen in de veiling, zei het ministerie van Communicatie in een verklaring.

Het ministerie voegde eraan toe dat de veiling meer dan 1,5 biljoen pesos (381 miljoen dollar) zal opbrengen, wat minder is dan een eerdere schatting van de overheid dat de allereerste 5G-veiling van het Zuid-Amerikaanse land ongeveer 500 miljoen dollar zou opbrengen.

“Historisch! 5G is realiteit voor Colombianen,” zei Mauricio Lizcano, de minister van Informatietechnologie en Communicatie, in een bericht op X, eraan toevoegend dat de uitrol volgend jaar februari zou beginnen.

De investeringen in 5G in Colombia in de komende tien jaar zouden nu ongeveer 28 biljoen pesos (ongeveer 7,11 miljard dollar) moeten bedragen, zei Lizcano.

Colombia sloot 2022 af met zo’n 80 miljoen mobiele abonnees, grotendeels op contracten met Claro van America Movil. Andere toonaangevende operatoren zijn Colombia Telecomunicaciones, een lokale eenheid van het Spaanse Telefonica, Colombia Movil’s Tigo en WOM, eigendom van de IJslandse miljardair Thor Bjorgolfsson. Het Braziliaanse Telecall is ook klaar om de Colombiaanse markt te betreden via de veiling van woensdag.

Bron :
Foto:caracol.com.co