Colombia heeft een nieuw natuurpark

De corporatie Autónoma Regional del Tolima (Cortolima) kondigde de oprichting aan van een nieuw regionaal natuurpark genaamd Anaime-Chilí. Het natuurpark, dat een waterrijk ecosysteem in de bergen heeft, ligt waar de gemeenten Cajamarca, Rovira, Roncesvalles en Ibagué samenkomen.

In totaal zal 12.946 hectare natuur worden beschermd met als doel om een waterrijk ecosysteem te beschermen, wat essentieel is voor de hydrologische kringloop in de regio. “De rivieren Coello en Cucuana komen samen in dit gebied en de bronnen van de rivieren Anaime, Tuamo en Chilí”, aldus Cortolima.

Het nieuwe regionale natuurpark ligt voornamelijk in de Anaime paramo, die tussen 2.700 en 3.900 meter boven de zeespiegel ligt. Het paramo ecosysteem bestaat uit hoogvlakten met meren, veen en grasland, doorsneden door gletsjers gevormde valleien en afgewisseld door begroeiing met struiken en kleine bossen. Het is een regio die, zoals Cortolima stelt, een verbindingsfunctie heeft tussen het nationaal natuurpark Los Nevados en PNN Las Hermosas Gloria Valencia de Castaño.

Tevens is het een gebied dat internationaal van belang is als leefgebied voor wilde vogels, een zogenaamde Important Bird Area (IBA). De IBA’s worden als zodanig aangewezen door BirdLife International de internationale koepel van verenigingen (en andere instellingen) voor vogelbescherming. In het natuurgebied ook wel Reserva Natural Semillas de Agua genoemd zijn 92 vogelsoorten geïdentificeerd.