Colombia onderzoekt beweringen dat Amerikaanse en lokale soldaten inheemse meisjes hebben verkracht

President Gustavo Petro heeft vrijdag een onderzoek gelast naar de vermeende verkrachting van minderjarige inheemse meisjes door Amerikaanse en lokale soldaten.

Het Spaanstalige Amerikaanse televisienetwerk Univision beweerde in december dat een Amerikaanse soldaat bij een Colombiaans legerbataljon in 2019 een 10-jarig meisje van de Nukak-stam in het zuidelijke Amazonegebied seksueel had misbruikt en zwanger had gemaakt.

Na gesprekken met lokale bronnen en overheidsinstanties meldde Univision een “groeiend fenomeen van verkrachting van inheemse minderjarigen in het departement Guaviare, onder meer door blanke mannen, waarvan iemand militair is.”

Petro zei dat hij een commissie van het presidentschap en het instituut voor gezinswelzijn had gevraagd naar Guaviare af te reizen om de beschuldigingen te onderzoeken.

“Deze gruwel is jarenlang onbestraft gebleven”, zei Petro op Twitter.

Openbaar aanklager Isabel Leon vertelde Univision dat zowel Colombiaanse als Amerikaanse soldaten worden onderzocht voor het vermeende misbruik van Nukak-meisjes.

Petro zei dat 118 leden van het Colombiaanse leger worden onderzocht.

De Amerikaanse ambassade in Bogota gaf een verklaring uit waarin stond dat haar troepen in 2019 niet in Guaviare waren gestationeerd.

De traditioneel nomadische Nukak werden aan het eind van de 20e eeuw verdreven van hun voorouderlijk land door het brute, decennialange gewapende conflict dat miljoenen Colombianen ellende heeft gebracht.

Bij het veelzijdige conflict waren radicale linkse guerrilla’s, rechtse paramilitairen, drugshandelaren en het leger betrokken.

Tegenwoordig leven de Nukak in precaire nederzettingen op het platteland en bedelen ze in de steden om te overleven. Veel kinderen en tieners uit de gemeenschap komen in handen van netwerken die hen voedsel aanbieden in ruil voor seksuele gunsten, aldus NGO’s. Sommigen worden gedwongen tot drugsverslaving. Sommigen worden gedwongen tot drugsverslaving.

In 2020 stelden openbare aanklagers een onderzoek in naar de vermeende verkrachting van een 15-jarig Nukak meisje door acht Colombiaanse soldaten in Guaviare. Datzelfde jaar werd een 13-jarig inheems meisje verkracht door zeven soldaten in het noordwesten van het departement Risaralda. De soldaten werden veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf.

Bron :
Foto:elcolombiano.com